Militanten van Daesh hebben een driedelig aanslagenplan opgesteld om een slachting aan te richten in een winkelcentrum in Istanbul. Dit meldde de Turkse antiterreurpolitie.

het Forum Istanbul winkelcentrum

Recentelijk hebben grootschalige anti-ISIL operaties een licht geworpen op leden van de terreurgroepering die een aanslag planden. De aanslag had het Forum Istanbul winkelcentrum als doelwit samen met de bijhorende parking. Het winkelcentrum is gelegen in het Bayrampaşa district. De eerste fase zou een ontploffing in het winkelcentrum zijn op verschillende locaties met behulp van afstandsbedieningen, waarna de terroristen nog ontploffingsvesten zouden aantrekken en zich zouden richten op mensen die te hulp snellen om de slachtoffers van de eerste ontploffingen te helpen.

Speurtocht leidt tot ontdekking ISIL-militanten

De antiterreurpolitie lanceerde op 27 oktober een operatie na twee opeenvolgende ontploffingen in twee verschillende gebouwen. De gebouwen bevonden zich in de Esenyurt en Arnavutköy districten in Istanbul. Na de ontploffingen ontstonden er ook branden.

Nadat men de voorwerpen vond die werden gebruikt om de bommen te maken, waaronder chemisch materiaal, metalen stenen, nagels, schroeven, een afstandsbediening, elektronische circuits, kabels, batterijen en ander materiaal, stelde de politie vast dat de appartementen werden gebruikt door ISIL-militanten die aanvallen voorbereidden.

Een dag later spoorde de politie vier verdachte ISIL-militanten op die iets te maken hadden met de ontploffingen en vonden ze hun auto terug op de parking van een winkelcentrum in het Bayrampaşa district.

Toen de verdachten begonnen weg te lopen van de auto, lanceerde de politie een operatie en arresteerden ze alle vier verdachten. Een van de verdachten werd door de politie in het been geschoten nadat hij probeerde te ontsnappen.

Explosieven en microgolfovens

Bommenverwijderingseenheden stelden vast dat de auto volgeladen was met explosieven. Ze vonden nog een motor terug die ook vol explosieven zat.

Er werden in totaal 66 explosieven teruggevonden die verbonden waren met een afstandsbediening in beide voertuigen.

Tijdens het speuren in het winkelcentrum vond de politie ook nog 4 microgolfovens terug die gevuld waren met explosieven. Deze werden in veiligheidskastjes teruggevonden.

Hurriyet