De Turkse auteur Süleyman Yeşilyurt werd veroordeeld tot 15 maanden cel in Istanbul op 1 november omdat hij Mustafa Kemal Atatürk beledigd heeft, de stichter en eerste president van de moderne Turkse Republiek. Hij is beschuldigd voor beledigen van een van de adoptiekinderen van Atatürk, Afet İnan, tijdens een debat in een televisieprogramma.

Het openbaar ministerie in Bakırköy heeft een onderzoek gestart naar het incident en eiste een celstraf tussen de 2 en de 7 jaar. De aanklachten zijn het “aanwakkeren van mensen tot haat en vijandigheid” en het “onteren van de nagedachtenis van Atatürk.”

Yeşilyurt werd in mei gearresteerd en later terug vrijgelaten door de rechtbank in afwachting van de rechtszaak. De auteur werd op 1 november schuldig bevonden door de 35ste strafrechtbank van eerste aanleg van Bakırköy voor het onteren van de nagedachtenis van Atatürk.

Gelijkaardige rechtszaak

In een andere rechtszaak werd de hoofdredacteur van het tijdschrift Derin Tarih, Mustafa Armağan, omwille van gelijkaardige beschuldigingen veroordeeld. De Turkse rechtbank in kwestie sprak een vonnis uit van 15 maanden celstraf.

Mustafa Armağan

Armağan werd veroordeeld omwille van het publiceren van een artikel dat de reputatie van de vrouw van Atatürk, Latife Hanım, schaadde. Het artikel verscheen in de mei-uitgave van het tijdschrift.

Vader der Turken

Atatürk, wiens naam “Vader der Turken” betekent, was een held van de Eerste Wereldoorlog die Turkije leidde tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog voordat hij de moderne Turkse Republiek stichtte in 1923. Hij wordt enorm gerespecteerd in Turkije, waar verschillende wetten zijn naam en nagedachtenis beschermen.

Hurriyet