Inwoners hebben een wake gehouden na een aanval op een standbeeld van Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van het land, in de Zwarte Zee-provincie Samsun, waar hij in 1919 de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog begon.

Honderden inwoners van Samsun hebben zich verzameld voor het standbeeld van Atatürk in een druk park in de stad, nadat twee mensen hadden geprobeerd het standbeeld neer te halen door touwen aan zijn voeten te binden.

Omdat het de islamitische Laylat al-Raghaib-avond was, boden de plaatselijke autoriteiten de mensen warme thee en ook gebakringen aan door tenten in het park op te zetten terwijl de politie de hele nacht de wacht hield.

Twee verdachten probeerden op 3 februari het standbeeld van Atatürk, bekend als het Eremonument, omver te werpen door een touw aan de voeten vast te binden, maar zij vluchtten per auto nadat zij reacties van sommige burgers hadden gekregen.

De politie ontdekte na een tip het kenteken van het voertuig waarmee de verdachten waren gevlucht en hield hen uiteindelijk een paar uur later aan. Het onderzoek naar het incident is nog gaande.

Het bureau van de gouverneur van Samsun heeft in een schriftelijke verklaring op de aanslag gereageerd.

“Wij accepteren nooit dit gebrek aan respect voor het Atatürk Monument, dat het symbool van onze stad is geworden, waar Mustafa Kemal Atatürk de eerste stap naar de nationale strijd zette”, aldus de verklaring.

Ondertussen werd ook het Justitie-monument voor een gerechtsgebouw in het Uzunköprü-district van de noordwestelijke provincie Edirne aangevallen en in brand gestoken door onbekenden.

Bron: Hürriyet