Een rode hartvormige ballon vliegt over de hoofden van meisjes die genieten van een prachtig uitzicht op de Maiden's Tower bij zonsondergang, Istanbul, Turkije

Laten we eerlijk zijn, wanneer de maand februari aanbreekt, kan niemand ontkennen dat er “liefde in de lucht hangt”.

Of je het nu leuk vindt of niet, Valentijnsdag staat voor de deur. Of je nu een speciale traktatie plant voor die dag of gewoon op zoek bent naar een solo-uitstapje, bekijk deze top vijf bestemmingen in Istanbul om in een romantische stemming te komen of om de stad op zijn minst vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

Bekijk de Galata toren vanuit een heel ander perspectief

De Galata toren werd voor het eerst gebouwd in 507 na Christus en is nu 63 meter hoog.

Hij biedt een spectaculair uitzicht en een heel ander perspectief op de stad vanuit een intieme uitkijktoren die op zijn zachtst gezegd een indrukwekkende ervaring is.

Tegenwoordig is de Galata buurt in Beyoğlu, vernoemd naar de toren, gegentrificeerd met cafés, hostels, cadeauwinkels en kunststudio’s op een winderige strook van Istiklal Avenue die ooit beroemd was om zijn gitaarbouwers en muziekinstrumentenwinkels.

Een geweldig gebied om te wandelen, de zonsondergang vanaf de toren te zien en te dineren in een van de omliggende bistro’s die internationale gerechten serveren.

De ingang van de Galata Tower Museum is TL 100 en er is een audio-gids die open blijft van 8:30 uur tot middernacht.

Kız Kulesi, ook bekend als de Meisjestoren

De Meisjestoren is een toren gelegen op een eilandje 200 meter uit de kust van Üsküdar. De toren werd voor het eerst gebouwd in 1110 door de Byzantijnse keizer Alexius Comnenus en werd in de late jaren 1720 gerenoveerd in de staat zoals wij hem nu kennen.

Tijdens het Ottomaanse Rijk diende de toren als uitkijktoren. Tegenwoordig is het een van de meest romantische plekjes van de stad om te ontbijten of te lunchen.

Met een indrukwekkend uitzicht op Seraglio Point en zicht op de hele stad, kent de Meisjestoren een aantal duistere legendes van te vroeg genomen geliefden, waardoor het een griezelige charme krijgt.

Eén zo’n legende is dat hij werd gebouwd door een keizer om zijn dochter te beschermen die volgens een orakel op haar 18e verjaardag zou sterven en een andere gaat over de oude Griekse mythe van Held en Leander.

De Meisjestoren is een speciale plek die altijd in verband is gebracht met liefde, zelfs als die verloren ging. De toren kwam ook voor in de James Bond film “The World is not Enough.”

De toren is gemakkelijk te bereiken vanuit Üsküdar, waar een wandeling van 10 tot 15 minuten je naar de bootshuttle brengt die elke 15 minuten vertrekt.

In de zomermaanden is er zelfs een gratis bootdienst naar Maiden’s Tower vanuit Kabataş.

Vertel het aan Telli Baba

Het mausoleum van de moslimheilige en soefi Telli Baba is een bedevaartsoord geworden voor wie op zoek is naar liefde, ook al heeft het geen religieuze grondslag.

Gelegen aan de Bosporus kust in Sariyer’s Rumeli Kavağı. Het is onbekend waarom het graf van Telli Baba een plaats is die is aangewezen als goddelijke interventie, maar er wordt gezegd dat hij een van de vier beschermheiligen van de Bosporus is die wordt begroet door alle zeevaarders die de zeestraat oversteken.

De traditie is een liefdeswens te doen als je die zoekt en als je die vindt, wordt je geacht naar de plek terug te keren met slierten glinsterend klatergoud om over zijn graf te leggen.

Het woord “Telli” is een verwijzing naar klatergoud en in Anatolië is er altijd een traditie geweest voor bruiden om klatergoud in hun haar te dragen. Het wordt “Gelin Telli” genoemd.

Daarna kunt u naar Telli Café Saklibahçe gaan voor een ontbijt of een snack en zelfs naar het vogelobservatiedek in het Milli Parklar Kuş Gözlem Kulesi in Rumeli Feneri, waar de Bosporus de Zwarte Zee ontmoet.

Heilige wensen doen

Turkije, en vooral Istanbul, heeft een aantal zeer mooie en historische christelijke kerken die open blijven voor voorbijgangers om te bezoeken en een kaarsje op te steken om een wens te doen voor wat hun hartje begeert.

De indrukwekkende Kerk van St. Antonius van Padua, of in het Turks Sent Antuan, is gunstig gelegen aan een binnenplaats met uitzicht op de Istiklal Avenue.

Deze kerk werd voor het eerst gebouwd in 1725 door de Italiaanse gemeenschap en het huidige gebouw dateert van 1906. Het is de grootste rooms-katholieke kerk van Istanboel.

De kerk van St. Mary Draperis, is een oude rooms-katholieke parochie die werd opgericht in 1584 nadat Franciscaner Broeders een huis met een kleine kapel in Galata kregen geschonken door een Levantijnse vrouw met de naam Clara Maria Draperis.

Beide kerken bevinden zich op uitstekende eetbestemmingen, wat een perfecte avond uit voor een date oplevert.

De galmende kilte van de ondergrondse waterreservoirs

De ondergrondse waterreservoirs zijn een reeks oude ondergrondse waterlopen die onder het Sultanahmetplein liggen en dateren uit de vierde eeuw.

Ze werden gebruikt om de paleizen van Constantinopel van water te voorzien vanuit het Aquaduct van Valens.

De bekendste Basilica Cisterne, in het Turks Yerebatan Sarnıcı genoemd, heeft een wensvijver waar bezoekers munten kunnen opgooien en een wens kunnen doen naast een zuil met gravures die op tranen lijken.

Op dit moment is de site gesloten voor renovatie. Maar niet getreurd, want de naburige Theodosius Cisterne (Şerefiye Sarnıcı) is net zo spectaculair. Er is ook gewoon iets mystieks aan de muskusachtige geur en de kille bries van de tunnels die water trechteren onder wat, zoals we weten, een bruisende stad boven is.

De Şerefiye Cisterne, die in 2018 werd geopend na acht jaar van renovaties, is ook het eerste museum in Turkije en het oudste gebouw ter wereld met een 360-graden projectie mapping systeem en show.

De nieuwe ingang is vanaf Piyer Loti Caddesi en je kunt de dag afsluiten met een bezoek aan het naburige Turks en Islamitisch Kunstmuseum of beter nog, ga naar de Harem in het Topkapı Paleis of mijn persoonlijke favoriet, het Istanbul Archeologie Museum en duik diep in de wonderen van dit deel van de wereld.

Bron: Sabah