In volgorde: Ravza Kavakçı Kan, Rabia İlhan Kalender en Fatma Betül Sayan Kaya

Uit nieuwe berichtgeving blijkt dat 34 AKP-leden, waaronder drie politici, in totaal meer dan 62,5 miljoen Turkse lira aan studiebeurzen voor studies in het buitenland hebben ontvangen van de Istanbul Metropolitan Municipality (İBB) toen de partij de stad controleerde.

De nu door de oppositie geleide İBB Inspectie Raad heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen AKP afgevaardigden Ravza Kavakçı Kan en Fatma Betül Sayan Kaya alsmede AKP Istanbul vrouwen afdeling hoofd Rabia İlhan Kalender om het betaalde geld terug te geven.

Nieuw onderzoek onthult dat terwijl de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) meer dan twee decennia tot 2019 de gemeente Istanbul Metropolitan (İBB) controleerde, zo’n 34 verschillende partijpolitici en gelieerde personen meer dan 62,5 miljoen Turkse lira ontvingen aan studiebeurzen en stipendia om in het buitenland te studeren.

Rapportage van dagblad Cumhuriyet voegt aan de lijst toe AKP afgevaardigden Ravza Kavakçı Kan en Fatma Betül Sayan Kaya alsmede AKP Istanbul vrouwenafdeling hoofd Rabia İlhan Kalender die geld hebben ontvangen van de gemeente om in het buitenland te studeren.

Ravza Kavakçı Kan alleen al ontving 135.428 Euro voor haar Ph.D. opleiding en levensonderhoud in de VS, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van de nu door de oppositie geleide gemeente.

De nu door de oppositie geleide İBB Inspectieraad heeft een strafklacht ingediend tegen Kalendar, Kan, en Kaya om het betaalde geld terug te betalen.

Kalendar alleen al ontving 128.247 euro voor haar opleiding, volgens berichtgeving van Cumhuriyet.

Afkomstig van bedrijven

Veel van de “studiebeurzen” ontvangen door de 34 geïnspecteerde AKP ambtenaren waren afkomstig van bedrijven die onder de bevoegdheid van de İBB vielen, waaronder de gas- en transportadministraties van de stad.

De situatie werd gemeld aan het openbaar ministerie en een onderzoek is aan de gang.

Bron: Turkse media