Muzaffer Kayasan zit achter een computerscherm waarop zijn positieve testresultaten te zien zijn, in zijn huis, in Istanbul, Turkije, 4 feb. 2022.

Muzaffer Kayasan houdt mogelijk het record voor de langste periode van besmetting van een COVID-19-patiënt in Turkije.

De 56-jarige heeft sinds 2020 78 keer positief getest op de dodelijke ziekte en zoekt een uitweg uit zijn situatie, die hem in totaal 14 maanden aan huis en ziekenhuizen heeft gekluisterd.

Kayasan, een leukemiepatiënt, werd voor het eerst gediagnosticeerd met COVID-19 in november 2020 en werd opgenomen in het ziekenhuis.

Hij werd uit het ziekenhuis ontslagen na een korte behandelingsperiode en toen zijn ziekte minder ernstig werd.

Hij keerde terug naar zijn huis in de wijk Sarıyer in Istanbul en wachtte in zelfgekozen isolement op volledig herstel. Maar dat was slechts het begin van zijn opsluiting.

Zelfisolatie wordt beëindigd na twee weken, een periode die onlangs is verkort voor coronaviruspatiënten, als zij negatief testen.

Maar tot zijn verdriet toonden alle 78 tests die hij onderging aan dat Kayasan nog steeds COVID-19 positief was. Hij bracht negen maanden in het ziekenhuis door en nog eens vijf maanden thuis in zelfgekozen isolement.

De man deed een beroep op de autoriteiten om een oplossing te vinden voor zijn situatie, die hem dwong zijn dagen alleen thuis door te brengen, waar hij zijn kinderen en kleinkinderen alleen door een raam kan zien.

Kayasan vertelde Ihlas News Agency (IHA) op vrijdag dat toen hij artsen vroeg over zijn situatie, zij hem vertelden dat de tests positief blijven terugkomen vanwege zijn broze immuunsysteem als gevolg van de leukemie.

Hij zei dat hij overleefde op medicijnen die hij voorgeschreven had gekregen om zijn immuunsysteem te versterken. “Het is een heel moeilijk proces,” klaagde hij.

Zijn vrouw verbleef een tijdje bij Kayasan tijdens zijn zelfgekozen isolatieperiode en testte twee keer negatief op COVID-19. Zijn zoon, die ook tijd bij hem doorbracht, testte ook negatief.

“Ik dacht eerst dat ik drager was, maar dat is niet het geval. Niemand behalve zij verbleef bij mij. Ik denk dat ik meer aan het virus ben blootgesteld dan zij,” zei hij.

“Zelfs een kat die langs het raam komt kan me besmetten,” grapte hij.

Einde aan sociaal leven

“Ik ben hersteld, maar ik heb nog steeds de restanten van COVID-19 in mijn lichaam. Dit is de enige verklaring die ik kreeg voor de positieve testen,” voegde hij eraan toe.

Kayasan zegt dat COVID-19 een einde maakte aan zijn sociale leven.

“Ik heb hier geen problemen, behalve dat ik mijn dierbaren niet kan aanraken. Het is heel moeilijk. Ik kan niet eens ingeënt worden vanwege mijn toestand,” klaagde hij.

Bron: Sabah