De bewoners van Giethoorn herkennen zich niet in de Zembla-uitzending over een Turks gezin dat zou zijn weggepest door racistische jongeren uit het dorp. Dat zeggen ze in deze uitzending.

In de uitzending wordt bekend gemaakt dat de instanties fouten zouden hebben gemaakt in de kwestie rondom moeder Hatice en zoon Yusuf. “Maar we zijn hier helemaal niet racistisch,” klinkt het in het dorp.

Nadat moeder verschillende malen aangifte wilde doen, maar dat niet kon, hing ze niet veel later een camera voor het huis op. Op de opgenomen beelden is te zien hoe jongeren het huis passeren en Yusuf voor ‘kankerturk’ uitschelden.

Ook wordt tot vijf keer toe een spiegel van de auto van Hatice getrapt. Vrij voelt ze zich echter niet. Ook deskundigen constateren dat Giethoorn van buiten misschien een sprookjesdorp lijkt, maar van binnen ‘een nachtmerrie blijkt te zijn’.

Dat ondertussen de politie, zoals Zembla stelt, een USB-stick met daarop bewijsmateriaal van vernielingen verliest, maakt het vertrouwen in de overheid er bij Hatice en Yusuf bepaald niet groter op.

Voorgeschiedenis

In de buurt denken ze wat genuanceerder over het ‘wegpesten’ en balen ze van de verwijten die worden gemaakt.

“Het verhaal heeft een hele voorgeschiedenis, er zitten meerdere kanten aan”, vindt de buurvrouw van het Turks gezin.

Maar dat de buurt racistisch is en het gezin wegpest, is volgens haar absoluut niet waar.

Buurtbarbecue

Een andere buurman ontkent dat er sprake is van discriminatie. “Het ligt genuanceerder. Ze werd uitgenodigd voor de buurtbarbecue. In het begin ging het goed en deed ze mee, maar na een tijdje niet meer”, stelt hij.

Ook gaat het te ver om van racisme te spreken, zegt een buurman. “Als iemand buiten de groep valt, kan hij gepest worden zonder dat het met racisme te maken heeft. Als mensen met de gemeenschap meedoen, worden ze niet gediscrimineerd.”

“Zolang jij die vlaggen en dat bord hebt, praat ik niet met je”, zei Scholten tegen Hatice in deze uitzending. “Waarom? Omdat ik dat discriminerend vind voor ons. Wij hebben respect voor de vlag van Nederland. Daar ga je niet op deze manier mee om.”

Hatice en Yusuf verhuizen binnenkort uit Giethoorn; ze voelen zich er niet meer veilig. Hatice deed meerdere keren aangifte, maar de politie deed het af als ‘kattenkwaad’, stelt Zembla.

Jongeren uit Giethoorn hebben spijt

Een groep jongeren uit Giethoorn, die het afgelopen jaar meerdere keren vernielingen heeft aangericht bij het huis van een Turks gezin aan de Kerkweg in het dorp, betuigt spijt:

“Het is nu eenmaal gebeurd, maar wij zijn er niet trots op.”

Bron: Nederlandse media