Islamprediker Hasan Akar werd op 19 juli door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het beledigen van Mustafa Kemal Atatürk, de oprichter van het moderne Turkije.

De rechtbank maakte haar beslissing in de tweede zitting van de rechtszaak. Akar kreeg 1,5 jaar voor het beledigen van Atatürk en zijn gedachtegoed, en 1 jaar voor het aanzetten tot haat en vijandigheid onder het publiek.

Gearresteerd

De prediker die online video’s postte, werd gearresteerd op 20 juni, 43 dagen nadat zijn arrestatiebevel werd uitgevaardigd. Ertuğrul Sarıy, de aanklager die het bevel uitvaardigde op 11 mei, eiste een gevangenisstraf tot 7,5 jaar

Moeder van Atatürk

Watch video!

De openbare aanklager van Bakırköy lanceerde het onderzoek nadat Akar opmerkingen maakte over de moeder van Atatürk. Op 20 juni gaf hij zichzelf aan bij de rechtbank van Bakirköy. Akar beweerde in zijn video’s ook dat Atatürk een onwettig kind was met veel woedende reacties als gevolg.

LEES OOK: “Moeder van Atatürk was een sekswerker in Griekenland” 

In het verleden werden er ook al aanklachten ingediend tegen twee historici, Mustafa Armağan en Süleyman Yeşilyurt, voor hun opmerkingen over Atatürk op een tv-programma.

 Hurriyet