Links: Hasan Akar | Rechts: Moeder van Ataturk, Ataturk

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, Kemal Kılıçdaroğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft kritiek geuit op controversiële, populaire historici die onlangs beweerden dat Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, een affaire had met zijn geadopteerde dochter, Afet İnan.

“Het woord ‘verrader’ zou voor hen nog erg mild zijn. Ze zijn niet eens menselijk. Degenen die geen eer en trots hebben, kunnen geen mens genoemd worden. Ze zitten in een tv-show en lasteren Atatürk en zijn moeder”, zei Kılıçdaroğlu op 9 mei op een parlementaire vergadering van zijn partij.

“Ik kan de valse kwaadsprekerij over Mustafa Kemal Atatürk op sommige tv-kanalen niet verteren. Ik kan geen oneerlijke mensen accepteren van (de show genaamd) ‘Derin Tarih’ [Diepe Geschiedenis]. Hun diepte zit blijkbaar in de gedachte om Atatürk en zijn moeder te lasteren”, voegde hij eraan toe.

Laster tegen Atatürk

De reactie van de CHP-leider kwam nadat Mustafa Armağan, gastheer van de tv-show genaamd Derin Tarih, op het station TVNET, in een uitzending op 6 mei beweerde dat Atatürks pleegkind, Afet İnan, zijn buitenechtelijke vrouw was. Nadat er woedend op deze bewering werd gereageerd op sociale media, diende een aanklager in Ankara een officiële klacht in tegen Armağan, evenals tegen de commentatoren Süleyman Yeşilyurt en Yavuz Bahadır, vanwege ‘laster’.

‘Atatürk was een bastaard’

Kılıçdaroğlu haalde ook uit naar Hasan Akar (video hieronder), een religieuze commentator die video’s online plaatst. Akar heeft ophef veroorzaakt door te beweren dat de moeder van Atatürk een sekswerker was in Thessaloniki (Griekenland) en dat Atatürk een onwettig kind was.

Hurriyet