Het Turkse ministerie van Volksgezondheid zal gratis medicijnen uitdelen aan 300.000 burgers die wensen te stoppen met roken, meldde het Turkse staatsagentschap Anadolu Agency. De beslissing van het ministerie werd gepubliceerd in het staatsblad op 6 mei.

Volgens de beslissing, kunnen mensen die willen stoppen met roken, genieten van gratis of afgeprijsde medicijnen die voorzien worden door het ministerie ongeacht hun ziekteverzekering.

“Mensen die een behandeling volgen om te stoppen met roken komen in aanmerking voor gratis of afgeprijsde medicijnen, ongeacht hun ziekteverzekering, mits het aantal niet meer bedraagt dan 300.000”, stond er in de beslissing die in het staatsblad gepubliceerd werd. Waarbij ook werd vermeld dat het ministerie verschillende nicotinevervangers zou voorzien.

82.000 programma’s

Het ministerie van Volksgezondheid heeft naar schatting 82.000 mensen voorzien van een programma om te stoppen met roken, nadat zij hiervoor een aanvraag hadden ingediend. Ongeveer 2.610.000 mensen hebben naar Turkije’s “ALO 171” gebeld, een telefooncentrum dat werd opgericht door het ministerie met als doel de mensen te helpen om te stoppen met roken. Zo’n 82.000 mensen kregen een hulpverleningsprogramma aangeboden aan de telefoon.

De klok rond dienstverlening

Het telefooncentrum voorziet de klok rond dienstverlening door middel van een totaal van 175 operatoren. Het verslavingsniveau van de mensen, die een aanvraag hebben ingediend, wordt eerst bepaald, vooraleer er een programma wordt opgesteld voor degenen die willen stoppen met roken.

De aanvragers ontvangen ook informatie in verband met de schade van roken en worden zes keer per jaar gebeld door het ministerie om hen van steun te voorzien.

Hurriyet