Het netwerk van de in VS gestationeerde terreurgeestelijke Fetullah Gülen werd onlangs genoemd in het jaarlijkse terrorismeverslag van de Amerikaanse overheid.

In een hoofdstuk dat aan Turkije gewijd wordt, wordt FETÖ genoemd samen met de andere coupplegers van de gefaalde coup op 15 juli 2016. Het verslag beschreef ook hoe Turkije strijd tegen verschillende terreurgroeperingen, waaronder de PKK en Daesh.

Nieuwe terreurgroeperingen

Het rapport verklaarde ook dat Turkije verschillende nieuwe terreurgroepen heeft kunnen identificeren, waaronder de Turkse Hizbullah, De Communistische Partij van Turkije (TKP/ML) en haar gewapende eenheden, het Bevrijdingsleger van de Arbeiders en Boeren van Turkije (TIKKO), alsook de Marxistisch-Leninistische Communistische Patij (MLKP).

Foto: TKP/ML

Er was ook kritiek te bespeuren, met name over het feit dat tienduizend mensen beschuldigd zijn van het ondersteunen van de coup en terreurgroeperingen. Vaak zouden deze personen in voorhechtenis geplaatst zijn geweest zonder dat er sprake was van duidelijk bewijs.

Turkse militaire operatie

De Amerikaanse overheid prijsde de Turkse militaire operatie, Eufraat Schild, die in het noorden van Syrië gelanceerd werd tegen Daesh op 24 augustus 2016.

Hurriyet