De Turkse minister van onderwijs İsmet Yılmaz deelde op 18 juli mee, dat het finaal onderwijsprogramma van Turkije het concept “jihad” heeft opgenomen en de evolutieleer heeft laten vallen.    

Het nieuwe programma zal dit jaar van start gaan voor de studenten van het 1ste, 5de, en 9de jaar en zal komend schooljaar worden uitgebreid naar andere klassen. In totaal zijn er zo’n 176 leerplannen vernieuwd.

Jihad is een onderdeel van onze religie

“Jihad is een onderdeel van onze religie. De taak van het ministerie van Onderwijs is om elk concept op een correcte en waarheidsgetrouwe manier te onderwijzen. Het is ook onze ​​plicht om dingen te corrigeren die onjuist worden waargenomen, gezien of geleerd, “zei Yılmaz tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara.

Dienen van onze maatschappij

“Op deze manier zal het concept ‘jihad’ worden opgenomen in de lessen islamitische wetgeving en religiewetenschappen. Maar wat is ‘jihad’? Onze profeet zegt dat het terugkomen van een oorlog een overgang is van kleine naar grote jihad. Wat is de grote jihad? Het dienen van onze maatschappij, het welzijn maximaliseren, de vrede bewaren en de maatschappelijke behoeftes bevredigen. Oorlog voeren is makkelijk. Het bewaren van vrede en kalmte is hetgeen dat moeilijk is,” zei hij.

Over deze controversiële beslissing zei Yilmaz verder nog dat het niet is opgenomen in het nationaal leerplan “omdat het boven het niveau van de studenten ligt en niet direct relevant is voor ze.”

Terreurorganisaties

Yılmaz haalde ook aan dat het nieuwe programma onderwerpen bevat over de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ), de Koerdische arbeiderspartij (PKK) en de Islamitische Staat van Irak en Levant (ISIL).

Hurriyet