De wens van de overleden Russische ambassadeur Andrey Karlov werd op 29 november waargemaakt met het verklaren van de Russische stad Klintsy en de Turkse stad Demre als zustersteden. Karlov werd vermoord in de maand december van het jaar 2016 in Ankara.

Foto: Google Maps

Marina Karlov, de achtergebleven weduwe van Andrey Karlov, die doodgeschoten werd door de schutter Mevlut Mert Altintas op 19 december 2016, had nog niet lang voor het incident aangegeven dat het Karlov´s droom was zijn thuisstad Klintsy in Bryansk Oblast, te verbinden met een Turkse stad.

Gevolg

Gevolg: Turkse politici van het Demre district, in de zuidelijke provincie Antalya, ondernamen al snel actie om deze droom van de overleden ambassadeur waar te maken.

Na Karlov´s uitspraken diende de burgemeester van Demre, Suleyman Topcu, partijpoliticus van de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Vooruitgang (AKP), reeds een motie in betreffende het uitroepen van de steden Demre en Klintsy als zustersteden. De zaak zou dan besproken worden op een gemeenschappelijke raad.

De raad keurde het voorstel unaniem goed. Vervolgens keurde ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken de motie goed.

De ceremonie

De autoriteiten van Klintsy, die de Turkse stad bezochten na de beslissing, en de vertegenwoordigers van de Demre Gemeenschap, ondertekenden het protocol op een ceremonie gehouden op 29 november wat de steden officieel als zustersteden verklaarde.

Present op de ceremonie in Demre waren onder andere: Russische generaal-consul voor Antalya Oleg Vasilyevic Rogoza, Russisch consul Ivan Stepanov, gouverneur van het Demre district Murat Uz, burgemeester van Demre Topcu, hoofd van het stadsmanagement in Klintsy Oleg Pavlovich en ten slotte Russich advocaat Vladimir Ivanovich.

Voorafgaand aan de ondertekeningsceremonie werd het leven van Karlov gepresenteerd via een slideshow aan de aanwezigen, kort opgevolgd door een filmpje waarin er een kort overzicht werd gegeven van de geschiedenis van zowel Demre als Klintsy.

Na een show met volksdansen en muziek werd het protocol officieel ondertekend door Topcu en Pavlovich.

Versterken van de Turkse-Russische relatie

Topcu: “We zijn vandaag hier om een van Karlov´s laatste wensen voor hij stierf waar te maken. Karlov was een goede vriend van de Turken en de Turkse natie die tot onze grote spijt vermoord werd tijdens een incident in Ankara. Karlov zal voortleven in onze herinnering. Ik denk dat dezer nieuwe zusterrelatie een goede stap is in het versterken van de vriendschapsband tussen Turkije en Rusland. Daarnaast is het ook een goede stap richting de wereldvrede.”

Pavlovich bevestigde het gevoel en gaf eveneens aan dat het verdrag de twee naties dichter bij elkaar zal brengen.

Pavlovich: “Dit protocol maakt de vriendschapsband tussen onze beide naties permanent. Het is ook een goede stap in het versterken van de Turkse-Russische economische en culturele relatie. Andrey Karlov zal voor altijd verder leven in Demre.”

Hurriyet