De Ierse toerist, die krantenkoppen haalde toen hij gefilmd werd terwijl hij 15 winkeleigenaars van zich afhield in een gevecht in Istanbul in 2015, heeft een aanklacht ingediend tegen een van de aanvallers betreffende zijn opgelopen verwondingen tijdens het gevecht.

Mohammed Fadel Dobbous werd op sociale media als een held verklaard toen het videomateriaal verscheen waarin hij een hele groep van 15 winkelbediendes van zich afhield. Hij eist een schadevergoeding van 101.000 Turkse lira’s in compensatie van een van zijn aanvallers genaamd Senol Palan.

Palan werd reeds veroordeeld tot een celstraf van 3,5 jaar voor de aanval op Dobbous. Het incident startte toen Dobbous per ongeluk een kleine frigo gevuld met waterflessen omstootte toen hij door de straten van Istanbul wandelde.

Volgens Dobbous´ advocaat, Gokhan Cindemir, liep de man tijdens het gevecht een beenderfractuur op die niet geheeld kon worden met een simpele medische behandeling na het gevecht.

Cindemir: “De aangeklaagde werd reeds door het gerecht aangeduid als de aanstichter van het gevecht en organisator ervan. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 3,5 jaar wat zijn betrokkenheid en schuld bewijst. Het kan ook als bewijs dienen voor de opgelopen schade die mijn cliënt geleden heeft.”

Zware verwondingen

Dobbous was verwond en moest zelf betalen voor zijn eigen behandeling bij een privaat ziekenhuis.

Cindemir: “Mijn cliënt was incapabel te werken na het incident. Hij moest zelf zijn winkel sluiten waar hij telefoons en gsm´s repareerde. Bovendien kon Dobbous wegens zijn verwondingen voor langere tijd niet terugkeren naar zijn thuisland.”

Bovendien klaagt Dobbous het feit aan dat de winkeleigenaar hem, in de oorspronkelijke rechtszaak, portretteerde als een agressief alcoholicus.

Resultaat: de Ierse toerist eist een schadevergoeding van 1000 lira’s voor materiële schade en een schadevergoeding van 100 .000 lira’s voor mentale schade.

Hurriyet