Foto: Winkelstraat van Istanbul

Turkije eist vanaf 6 september dat niet-gevaccineerde personen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen om sociale evenementen, zoals concerten, bij te wonen of openbare gelegenheden, zoals bioscopen en theaters, te betreden.

De organisatoren van die evenementen en het personeel van die gelegenheden zullen aan de hand van de HES-code van de bezoekers, een systeem voor de tracering van contacten met het coronavirus, nagaan of zij gevaccineerd of hersteld zijn, dan wel uiterlijk de laatste 48 uur een negatieve PCR-test hebben ondergaan.

Volgens de circulaire van het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de PCR-test ook verplicht voor intercitytrips met vliegtuigen, bussen, treinen of andere openbare vervoermiddelen, met uitzondering van privévoertuigen, door personen die niet gevaccineerd zijn, op 6 september van kracht.

Vorige week kondigde president Recep Tayyip Erdoğan aan dat PCR-tests verplicht zouden worden als onderdeel van de inspanningen van de regering om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Volgens deze plannen zullen ook niet-gevaccineerde leraren, personeelsleden en universiteitsstudenten PCR-tests moeten afleggen nu de scholen zich voorbereiden op de heropening van het onderwijs op 6 september.

Ondanks de snelle vaccinatiecampagne schommelt het dagelijkse aantal COVID-19-gevallen sinds juli vorig jaar boven de 20.000 en stijgt het aantal doden.

Ongevaccineerden

Ongevaccineerden vormen de grootste groep onder degenen die op intensive care afdelingen worden behandeld voor het coronavirus, volgens professor İsmail Balık, het hoofd van de afdeling infectieziekten van de Universiteit van Ankara.

“De tweede grootste groep zijn degenen die slechts één dosis van het COVID-19-vaccin hebben ontvangen, gevolgd door de patiënten die beide doses hebben ontvangen maar nog geen volledige immuniteit hebben ontwikkeld. De vierde groep bestaat uit mensen die volledig zijn gevaccineerd, maar meer dan drie maanden zijn verstreken sinds de laatste injectie,” legde hij uit.

Sinds half januari, toen de inentingscampagne van start ging, zijn in Turkije meer dan 88,6 miljoen doses van het vaccin toegediend. Bijna 46 miljoen mensen hebben de eerste dosis gekregen en meer dan 35 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd.

Foto: Dokter Ayşegül Çopur Çiçek

Een andere deskundige die werkzaam is in de provincie Rize aan de Zwarte Zee, waar het aantal virusgevallen toeneemt, zei dat de Britse variant van het virus bijna verdwenen is.

“De Delta-variant van COVID-19 is goed voor ongeveer 35 tot 40 procent van alle gevallen. De resterende 60 tot 70 procent zijn de varianten die onze testkits niet kunnen identificeren en andere vermoedelijke varianten. Dat suggereert dat het virus snel blijft muteren en dat we andere varianten kunnen zien dan de Delta plus variant,” zei dokter Ayşegül Çopur Çiçek, van de afdeling microbiologie.

Bron: Hürriyet