De liefde voor zwerfdieren is in Turkije op onverklaarbare wijze zichtbaar, zozeer zelfs dat het land cafés en zelfs metrostations heeft waar zwerfkatten en -honden worden verwelkomd en gevoederd, en worden geaaid door mensen die vol overgave van hen houden en oprecht voor hen zorgen.

Voor buitenlanders is dit heel intrigerend omdat de zorg voor zwerfdieren niet wordt beschouwd als liefdadigheid maar als iets dat de Turkse cultuur belichaamt.

Maar ondanks het feit dat de meerderheid van de bevolking zwerfdieren zo dierbaar is, zijn er toch mensen die hun ongenoegen uiten.

Een klein meningsverschil in het noordwestelijke district Çorlu van de provincie Tekirdağ, dat een hevig debat uitlokte, mondde uiteindelijk uit in een wijdverspreide discussie op sociale media, waar de meeste gebruikers niet aarzelen om hun mening te geven.

Özay Kaya, een muziekleraar, uitte zijn woede door uit te halen naar zijn buren nadat een zwerfhond die werd verzorgd door bewoners voor zijn appartement werd geklaagd bij de lokale autoriteiten, een incident waarvan de beelden viraal gingen op sociale media.

“Dit is de hond van iedereen, niet van de straat of het appartement. We zijn niet alleen op deze wereld; er zijn ook dieren. Klagers moeten de deur van het gebouw niet openhouden,” zei Kaya in de video, eraan toevoegend dat hij zou “afrekenen” met degenen die klagen over een hond die niemand kwaad doet.

“Wie doet deze hond kwaad? Je moet geen wrok koesteren tegen een hond. Ik woon in flat 16. Mijn naam is Özay Kaya,” zei hij in de beelden terwijl buurtbewoners hem aandachtig in de gaten hielden.

Nadat de video een trending topic werd op Twitter, prezen sommigen flat 16, verwijzend naar Kaya, op sociale media, terwijl anderen hun mening uitten dat Kaya voor de hond zou moeten zorgen bij hem thuis, niet voor het flatgebouw.

“We vonden Köpük [schuim in het Turks] op een besneeuwde dag ongeveer twee jaar geleden toen zijn achterpoten niet meer werkten. We hebben hem twee maanden lang elke dag gevoed met melk, vlees en in dekens gewikkeld,” vertelde Kaya aan verslaggever Hürriyet.

“We kregen hem weer aan het lopen na twee maanden van strijd. We hebben zo’n emotionele geschiedenis; we hebben hem van de dood gered,” zei Kaya.

Toen hij hoorde dat het management van het appartement wilde dat de hond naar een dierenasiel zou worden gebracht, zei Kaya dat hij emotioneel werd en dat hij in een vlaag van woede zijn stem verhief om de bewoners van het appartement te laten weten wat hij te zeggen had om de hond te beschermen.

Kaya benadrukte dat de actie die hij verhinderde alle zwerfhonden betreft en dat iedereen daar op de een of andere manier gevoelig voor zou moeten zijn.

Bron: Hürriyet