Een Turkse rechtbank veroordeelde vrijdag Neil Christopher Prakash tot zeven jaar en zes maanden cel. Hij is een Australiër en is lid van de terroristische groepering Daesh.

Prakash werd opgepakt in Kilis, een stad aan de grens met Syrië. Hij probeerde op 24 oktober 2016 illegaal Turkije binnen te komen. Hij behoorde tot een groep vermeende Daesh-leden die werd gearresteerd door Turkse troepen in een militaire operatie aan de grens. Hij werd opgepakt en meteen daarna overgebracht naar de gevangenis. Hij werd veroordeeld voor lidmaatschap van een terroristische groepering. Zijn laatste verhoor legde hij af vanuit de gevangenis via een videoverbinding. Zijn Australische nationaliteit werd hem afgenomen. Prakash verklaarde dat hij bij Daesh is “weggevlucht” nadat hij hun “ware gezicht” had ontdekt. Hij heeft er spijt van dat hij er lid van geworden is. Hij benadrukt dat hij gedwongen werd om gefotografeerd te worden en te figureren in video’s van Daesh en dat het tegen zijn wil was.

Zijn Turkse advocaat pleitte voor de rechtbank dat Prakash geen enkele misdaad heeft begaan tegen Turkije en dat hij berouw toont. Hij vroeg dan ook de vrijlating van de man.

Prakash was ooit de meest gezochte Australische Daesh-militant. In zijn thuisland wordt hij beschuldigd van het rekruteren van militanten voor de terroristische groepering. In één van zijn eerste verhoren vroeg hij de Turkse rechtbank om hem niet uit te leveren aan Australië. Als ze toch zouden beslissen om hem uit te leveren, zou hij liever uitgeleverd worden aan een moslimland, verklaarde hij.

Men dacht dat hij was omgekomen in een luchtaanval tegen Daesh op de Iraakse stad Mosul. Maar later bleek dat hij het toch had overleefd, alhoewel hij gewond raakte. Hij figureerde in verschillende propagandavideo’s en magazines van de organisatie. Australië beschuldigt hem ervan dat hij aanslagen beraamde in eigen land en bovendien militanten rekruteerde voor Daesh. Hij is één van de militanten die ervan verdacht worden dat ze een aanslag voorbereidden op de plechtigheden voor Anzac Day in 2015.

Sabah

S.V.R.