Kasım Güler, ISIS-leider, heeft in zijn bekentenissen plannen gedetailleerd beschreven om de Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en de burgemeester van Istanbul Ekrem İmamoğlu te vermoorden.

De ISIS militant zei ook dat de groep van plan was om LGBT+ mensen, Alevieten, toeristen en de Amerikaanse luchtmachtbasis in İncirlik aan te vallen, volgens berichtgeving van DW.

In een 74 pagina’s tellende bekentenis, ingediend bij het Openbaar Ministerie in Ankara, schetste Kasım Güler, bekend als Abu Osama al Türki, plannen die hij had bedacht als hoofd van ISIS Turkije om de belangrijkste oppositieleider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, en de burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, te vermoorden.

De ISIS militant zei ook dat de groep van plan was om LGBT + mensen, Alevieten, toeristen, en de Amerikaanse luchtmachtbasis in İncirlik aan te vallen, volgens de rapportage van DW Turkse.

Güler werd op 15 juni 2021 gevangen genomen door de Turkse Inlichtingenorganisatie (MİT).

Hij stond op de rode lijst voor het steunen van terrorisme en zou de Turkse afdeling van ISIS hebben geleid.

Hij werd opgepakt toen hij probeerde vanuit Turkije over te steken naar Syrië, zijn wapens werden in beslag genomen, en hij werd formeel gearresteerd in Ankara op 21 juni 2021.

Hij werd beschuldigd van een reeks overtredingen, waaronder “schending van de grondwet” en het illegale vervoer en de verkoop van wapens en explosieven.

De openbare aanklager in Ankara heeft het onderzoek naar Güler inmiddels afgerond. De ISIS-leider koos ervoor een bekentenis af te leggen om zijn straf, die in totaal 74 bladzijden besloeg, te verminderen.

De eerste geplande aanslag die hij schetste was die op de İncirlik luchtmachtbasis in Adana, van waaruit de VS veel operaties uitvoert in Syrië en het bredere Midden-Oosten.

Hij zei dat Nusret Yılmaz, een verdachte van het bloedbad in Ankara, van Emni Hariç van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van ISIS de opdracht had gekregen om de Amerikaanse basis in İncirlik aan te vallen.

Yılmaz kreeg 10 jihadisten van Arabische afkomst, volgens Güler, en kreeg gezelschap van commandanten en strijders uit Gaziantep en Bingöl.

Een van hen was een explosievenexpert. Ze huurden een huis in de buurt van de basis in Adana, waar ze een aantal automatische wapens en explosieven opsloegen.

Het plan was om een voertuig te huren, ermee naar het huis te rijden, het te vullen met explosieven, en het te laten ontploffen in de buurt van de basis.

Volgens Güler werden echter de explosievenexpert uit Gaziantep, Ebu İsmail uit Bingöl, en verschillende van de jihadisten die aan de aanslag zouden deelnemen, door het Turkse leger aan de grens met Hatay opgepakt voordat de aanslag werd uitgevoerd.

Güler zei ook dat het verbranden van Alevitische voertuigen en bezittingen in Adana in 2020 door ISIS was goedgekeurd om jonge strijders in de regio tevreden te stellen wier “bloed kookte” omdat ze een taak wilden krijgen.

Aanslag op CHP-leider

Hij schetste ook een plan om CHP-leider Kılıçdaroğlu te vermoorden terwijl hij in 2017 zijn “vredeswandeling” van Ankara naar Istanbul aan het uitvoeren was.

Nusret Yılmaz zou de aanslag hebben gepland; jihadisten zouden op de menigte inrijden en CHP-aanhangers doden, waaronder Kılıçdaroğlu zelf.

Deze operatie werd ook goedgekeurd door ISIS’ minister van Buitenlandse Zaken, Emni Hariç.

Het laatste plan dat Güler in zijn bekentenis onthulde, was het doden van de burgemeester van Istanbul, Imamoğlu.

Blijkbaar was het plan gekoppeld aan een moordcomplot tegen Acun Ilıcalı, de eigenaar van nieuwszender TV 8. Een agent genaamd Ömer, codenaam Hattap, vroeg om extra wapentuig.

De aanslag werd niet uitgevoerd omdat het plan aan de media was gemeld en Ilıcalı een te hoog niveau van veiligheidsbescherming had.

Bron: Turkse media