Er is een onderzoek aan de gang om te achterhalen waar Brenton Tarrant overal naartoe is geweest tijdens zijn verblijf in Turkije. De Australische terrorist verbleef tussen 13 en 20 maart 2016 in Turkije, alsook tussen 13 september en 25 oktober 2016. Een Turkse hoge ambtenaar deelde het nieuws met TRT World.

De dader van de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland, waarbij 49 gelovigen het leven lieten, bracht “2 maal” een bezoek aan Turkije, zei de Turkse functionaris vrijdag in een gesprek met TRT World.

“We hebben op het eerste zicht vastgesteld dat de dader van de bloederige terreuraanslag op de moskee in Christchurch, meerdere malen naar Turkije is afgereisd en er een lange periode heeft doorgebracht,” haalde de topambtenaar aan.

Gelovigen in 2 verschillende moskeeën werden tijdens het vrijdagsgebed genadeloos neergekogeld door een extreemrechtse blanke racist die werd geïdentificeerd als de 28-jarige Brenton Tarrant. De dader maakte gebruik van een hoofdcamera en streamde zo zijn moordpartij live uit op Facebook.

Tarrant werd aangehouden en is officieel beschuldigd van moord. Twee andere gewapende verdachten werden in hechtenis genomen. De politie probeert momenteel te achterhalen welke rol ze hebben gespeeld in deze bloederige terreuraanval die Nieuw-Zeeland in diepe shock heeft gelaten.

Onderzoek naar verplaatsing

De Turkse ambtenaar zei dat de aanvaller mogelijk ook naar landen is afgereisd in Europa, Azië en Afrika. “Wij onderzoeken momenteel waar de terrorist overal is geweest en met wie hij contact had tijdens zijn verblijf in Turkije,” haalde hij aan.

De Bulgaarse autoriteiten zijn vrijdagochtend ook met een onderzoek gestart. Brenton Tarrant bracht tussen 9 en 15 november nog een bezoek aan het Zuidoost-Europees land. De Bulgaarse openbare aanklager, Sotir Tsatsarov, zei dat Tarrant “historische plaatsen wou bezoeken en interesse had in de geschiedenis van het Balkanland”. Onderzoek moet uitwijzen wat Tarrant’s echte motieven waren.

Terreuraanslagen in Turkije?

De Turkse autoriteiten denken dat de Australische terrorist, die overigens opriep tot moord op president Recep Tayyip Erdogan, naar Turkije was afgereisd om er een aanslag te plegen. Tarrant verliet Turkije op 25 oktober 2016.

De Turkse politie tracht momenteel te achterhalen wat hij precies heeft gedaan tijdens zijn 43 dagen durende verblijf.

TRT World

O.A.