De Turkse inlichtingendiensten hebben de recente reizen van de terrorist van vorige week in Nieuw-Zeeland onthuld en proberen nu alle locaties die hij heeft bezocht te identificeren.

De 28-jarige Australische terrorist reisde meerdere malen naar Turkije en bracht zo’n drie jaar geleden een langere periode door in het land.

Volgens een rapport in de Yenişafak reisde Tarrant naar Ağrı, Ankara, Edirne, Sivas, Mersin, Tokat, Istanbul, İzmir en Konya tijdens zijn bezoeken aan Turkije op 17-20 maart en 13-25 september 2016.

Drie grootste steden

Zijn motivatie of doel voor het bezoeken van deze provincies is nog onbekend. Terwijl Tarrant naar de drie grootste steden van Turkije ging – Istanbul, Ankara en İzmir – bezocht hij ook centrale provincies zoals Sivas, Tokat en de noordoostelijke provincie Ağrı. Dit heeft vragen opgeroepen over zijn bedoelingen, omdat die bestemmingen niet erg populair zijn onder toeristen.

Inlichtingeneenheden vormden een speciaal team dat de route van de terrorist en de mensen met wie hij onderweg mogelijk contact heeft opgenomen, onderzoekt. Veiligheidsbronnen begonnen ook twee terroristische aanslagen in Istanbul opnieuw te onderzoeken tijdens de tijd dat Tarrant in de stad verbleef.

De populaire anti-Ottomaanse figuren

Functionarissen veronderstellen dat Tarrant enkele van de populaire anti-Ottomaanse figuren aan het opsporen was tijdens zijn bezoek aan de centrale provincies. Bijvoorbeeld, het Kasteel van Tokat wordt verondersteld de plek te zijn waar Vlad de Spietser, het best bekend als Graaf Dracula, werd gevangengezet in het begin van de 15e eeuw door de Ottomaanse Sultan Mehmed II.

Bekend om zijn wrede gewoonten, waaronder het spietsen van zijn slachtoffers als straf, vocht Vlad de Spietser vele malen tegen het Ottomaanse leger in de Balkan. Men gelooft dat hij ooit 20.000 Ottomaanse gevangenen heeft gespietst.

Eerdere rapporten meldden dat Tarrant tussen 2009 en 2011 naar Azië en Europa heeft gereisd toen hij als personal trainer werkte. Portugal, Spanje, Frankrijk, Bulgarije, Afghanistan, Pakistan, China en Noord-Korea zijn volgens het rapport van Yenişafak andere landen die hij bezocht.

Sabah

T.A.