Toen de schutter de moskee binnendrong en iedereen neerschoot die zijn pad kruiste, aarzelde Abdul Aziz geen seconde. Hij greep het eerste het beste voorwerp, een kredietkaartmachine, en liep ermee naar buiten terwijl hij aldoor “Kom hier!” schreeuwde.

Aziz (48) wordt als een held onthaald, omdat hij kon voorkomen dat er nog meer slachtoffers vielen tijdens het vrijdaggebed in de moskee in Linwood, Christchurch. Hij speelde een kat-en-muisspelletje met de schutter en maakte hem ten slotte zo bang dat hij er in zijn auto vandoor snelde.

De vier zoons van Aziz bleven ondertussen in de moskee, samen met een hele hoop andere mensen, terwijl hij de confrontatie met de schutter aanging. Toch denkt hij naar eigen zeggen dat iedereen in zijn plaats hetzelfde gedaan zou hebben.

De man schoot uiteindelijk 49 mensen dood in twee moskeeën. Het was de dodelijkste schietpartij uit de moderne geschiedenis van Nieuw-Zeeland.

Er wordt aangenomen dat de man 41 slachtoffers maakte in de Al Noor-moskee. Daarna reed hij zo’n 5 kilometer door de stad naar de moskee van Linwood. Daar schoot hij nog eens zeven mensen dood. Eén persoon overleed later in het ziekenhuis.

Brenton Tarrant (28) wordt beschuldigd van moord en een rechter verklaarde zaterdag dat er waarschijnlijk, in de loop van het onderzoek, nog meer aanklachten zullen bijkomen.

Volgens Latef Alabi, de dienstdoende imam in de moskee van Linwood, zou de dodentol veel hoger zijn opgelopen als Aziz er niet was geweest.

Alabi verklaarde dat hij rond 13u55 buiten een stem hoorde. Hij onderbrak het gebed dat hij aan het leiden was en keek uit het raam. Hij zag een kerel in zwart militair uniform en met een helm op die een groot geweer bij zich had. Eerst dacht hij dat het een politieagent was, maar toen zag hij twee lijken en hoorde de man obsceniteiten schreeuwen.

“Toen realiseerde ik me: dit is iets anders. Dit is een moordenaar.”

“Hij begon naar de meer dan 80 gelovigen te schreeuwen dat ze naar beneden moesten komen. Ze aarzelden. Er werd een schot gelost, een raam vloog aan stukken en iemand viel dood neer. Toen begonnen de mensen te beseffen dat het menens was.

Toen kwam deze broeder tevoorschijn. Hij rende achter hem aan en slaagde erin hem te overmeesteren. Hij heeft ons gered,” zei Alabi over Aziz. “Anders, als die man in de moskee zou zijn binnen geraakt, waren we er waarschijnlijk allemaal geweest.”

Aziz vertelde dat hij hoopte de aandacht van de aanvaller te trekken door al schreeuwend naar buiten te rennen. De schutter liep terug naar zijn auto om een ander wapen te halen en toen gooide Aziz de kredietkaartmachine naar hem.

Hij kon zijn twee jongste zonen, van 11 en 5 jaar oud, horen roepen dat hij terug binnen moest komen.

De schutter kwam terug en begon weer te schieten. Aziz liep weg, daarbij expres slalommend tussen geparkeerde auto’s, zodat de schutter niet goed op hem kon mikken. Toen zag hij plots een wapen liggen dat de schutter had achtergelaten. Hij raapte het op, richtte en haalde de trekker over. Het was leeg.

Volgens Aziz liep de schutter toen voor de tweede keer naar zijn auto, waarschijnlijk om nog een ander wapen te halen. “Hij stapte in zijn auto en daarop gooide ik het geweer tegen zijn ruit zoals een pijl.”

Het glas van de ruit werd verbrijzeld. “Daardoor werd hij bang.”

De schutter riep hem vloekend toe dat hij hen allemaal ging vermoorden. Maar in plaats daarvan reed hij weg. Aziz zag hoe de auto eerst de straat uit reed in de richting van een verkeerslicht, maar toen rechtsomkeer maakte en er als de bliksem vandoor ging. Op online video’s is te zien hoe de politie er dan in slaagde om de auto van de weg te rijden en de verdachte eruit te halen.

25 jaar in Australië

Aziz komt oorspronkelijk uit Kabul, Afghanistan, maar hij is als kind het land ontvlucht. Hij woonde meer dan 25 jaar in Australië en verhuisde een paar jaar geleden naar Nieuw-Zeeland.

“Ik heb al veel landen gezien en dit is één van de mooiere,” zo zegt hij. En, zo had hij altijd gedacht, ook een land waar je in vrede kan leven.

Aziz was naar eigen zeggen niet bang toen hij oog in oog stond met de schutter. Het was alsof hij op automatische piloot werkte. En hij is ervan overtuigd dat God, dat Allah, vond dat zijn tijd om te sterven nog niet gekomen was.

Sabah

S.V.R.