In de nasleep van de bloedige terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij 50 onschuldige mensen om het leven kwamen, beschuldigde president Recep Tayyip Erdoğan de internationale gemeenschap ervan dat zij twee maten hanteert bij het omschrijven van terrorisme.

“Alle wereldleiders beschrijven de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland als een aanval op de islam en moslims. Zij noemen de dader geen ‘christelijke terrorist’. Waarom kunnen ze dat niet zeggen?” vroeg Erdogan eerder tijdens een verkiezingsbijeenkomst in İzmir.

Minstens 50 mensen werden gedood toen een terrorist het vuur opende op gelovigen die vrijdag bij de Al Noor en Linwood moskeeën aanwezig waren.

Fraser Anning

Erdoğan bekritiseerde ook de Australische senator Fraser Anning en Kemal Kılıçdaroğlu, de voorzitter van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP, omdat ze de aanslag in Nieuw-Zeeland associëren met de moslimwereld. In zijn vorige toespraken merkte Erdogan op dat de islam, als een religie van vrede, of enige andere religie niet geassocieerd mag worden met terrorisme. “Terreur heeft geen religie”, benadrukte Erdogan vaak tijdens zijn toespraken.

Drie Turken raakten gewond bij de aanslagen, aldus Erdoğan.

De president drong er bij Nieuw-Zeeland op aan om de daders van de terroristische aanslagen op de twee moskeeën van vrijdag ter verantwoording te roepen en beschreef het incident als een “bloedbad”. Erdoğan veroordeelde de terrorist die gelovigen doodde en zich tegen Istanbul richtte in een manifest met propaganda tegen moslims en immigranten dat op sociale media werd gepubliceerd.

Twee keer Istanbul

“Hij kwam twee keer naar Istanbul – één keer voor drie dagen en 40 dagen voor zijn tweede reis. Wie zijn zijn connecties? We zullen erachter komen,” zei hij. “Hij sprak nonsens in zijn manifest toen hij zei: ‘Wij zullen jullie doden als jullie ten westen van de Bosphorus komen, wij zullen naar Istanbul komen en alle moskeeën en minaretten vernietigen….’ Waar is Nieuw-Zeeland en waar is Turkije?” vroeg Erdogan.

“Hoe kan een moordenaar aan de andere kant van de wereld met zo’n slechte wil optreden tegen moslims en Turken,” zei Erdoğan over de 28-jarige terrorist Brenton Harrison Tarrant. De president merkte ook op dat de terrorist zijn pistool schilderde met de namen van vele bekende vijanden van Turken en moslims sinds het tweede Beleg van Wenen (1683), waaronder tirannen van de kruistochten.

Verder zei hij dat de eenheid en de waarden van de Turkse natie een doorn in het oog van de terrorist waren.

Sabah

T.A.