De Daily Mirror werd op sociale media zwaar op de korrel genomen. Ze had een positief beeld opgehangen van de Australische terrorist die 49 mensen doodschoot in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, tijdens het vrijdaggebed.

De Britse krant publiceerde een bijna paginagrote, onschuldige foto van de koelbloedige moordenaar Brenton Tarrant als kind. Hij werd beschreven als een “engelachtige jongen die opgroeide tot een duivelse extreem-rechtse massamoordenaar”.

Twittergebruikers hadden ook kritiek op het feit dat de Daily Mirror hem geen terrorist noemde, maar gewoon een moordenaar.

De critici vergeleken de voorpagina van de krant de dag na de aanslagen in Nieuw-Zeeland met die van eerdere edities, na aanslagen van terroristen uit het Midden-Oosten. Die werden toen wel terroristen genoemd. De krantenkop voor de schietpartij in een nachtclub in Orlando, was: “ISIS-maniak schiet 50 mensen dood in homoclub”. Die aanslag werd gepleegd op 12 juni 2016, door de 29-jarige Afghaanse Pashtun Omar Mateen. Hij maakte 49 slachtoffers.

De lezers stelden zich de vraag waarom andere terroristen wel als zodanig werden benoemd, terwijl de Australiër als extreem-rechtse massamoordenaar werd beschreven.

De 28-jarige terrorist is een Australische burger met Schotse voorouders. Hij schoot 49 mensen dood in de moskee Masjid Al Noor en in nog een andere moskee in Linwood, een buitenwijk in het zuiden van de stad.

Meer dan 40 gewonden liggen nog in het ziekenhuis, waaronder een 4-jarig kind. De terroristische aanslag is waarschijnlijk de dodelijkste in het Westen in de moderne tijd, – gericht tegen moslims althans.

De man die de aanslag heeft opgeëist, schreef een ‘manifest’ tegen immigratie van 74 pagina’s. Hij verklaarde dat hij enkel naar Nieuw-Zeeland was gekomen om de aanslag voor te bereiden en ervoor te oefenen.

De terrorist viseerde ook de Turken in zijn ‘manifest’. Hij schreef dat alle Turken uit Europa verdreven moeten worden en alle moskeeën in Istanbul afgebroken moeten worden.

Sabah

S.V.R.