“We zijn één,” was de boodschap die Jacinda Ardern, de eerste minister van Nieuw-Zeeland, de rouwenden in Christchurch meegaf. Ze citeerde een hadith van de profeet Muhammad tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de terreuraanslag vorige week vrijdag.

Ardern sprak een menigte van ongeveer 20.000 mensen toe, die stil voor de moskee Al Noor stond, in Hagley Park. In die moskee vielen vorige week de meeste slachtoffers tijdens het vrijdaggebed.

“De gelovigen zijn net als één lichaam in hun liefde, mededogen en sympathie voor elkaar. Wanneer een deel van het lichaam pijn lijdt, wordt die pijn door heel het lichaam gevoeld,” citeerde ze uit de hadith van profeet Muhammad.

“Nieuw-Zeeland rouwt samen met u; we zijn één.” Zo beëindigde ze haar korte, maar krachtige toespraak. Daarna werd er twee minuten stilte in acht genomen.

Ardern droeg opnieuw een hoofddoek tijdens de plechtigheid en de oproep tot het gebed. Vorige week oogstte ze veel lof, omdat ze een zwarte hoofddoek droeg bij ontmoetingen met leden uit de moslimgemeenschap.

In heel Nieuw-Zeeland waren er vrijdag vrouwen die een hoofddoek droegen uit solidariteit met de moslims.

Thaya Ashman, een dokter uit Auckland, kwam met dat idee toen ze hoorde over een islamitische vrouw die uit angst niet meer naar buiten durfde te gaan. Ze dacht dat ze door haar hoofddoek het doelwit van terroristen zou zijn.

“Ik wilde zeggen: ‘We staan aan jullie zijde, we willen dat jullie je thuis voelen in onze eigen straten, we houden van jullie, steunen en respecteren jullie,’” aldus Ashman.

Toen de slachtoffers van de aanslag donderdag werden begraven op een kerkhof in Christchurch hield een vrouwelijke politieagente de wacht. Ze droeg een hoofddoek en had een automatisch geweer in haar handen.

Overal op Nieuw-Zeeland was vrijdag de islamitische oproep tot het gebed te horen. Daarna werden er twee minuten stilte gehouden, exact een week nadat een blanke nationalist 50 mensen doodschoot in twee moskeeën in de stad Christchurch.

Het leven in Nieuw-Zeeland, een land met 4,5 miljoen inwoners, viel even volledig stil. Op dat moment hielden duizenden mensen een stille bijeenkomst in een park tegenover de moskee waar de moordpartij begon.

Gamal Fouda, de imam van de Al Noormoskee, dankte de Nieuw-Zeelanders voor hun steun.

“Deze terrorist probeerde verdeeldheid te zaaien in ons land met een duivelse ideologie. […] Maar in plaats daarvan hebben we getoond dat we één blok vormen.”

“Onze harten zijn gebroken, maar we zijn niet gebroken als natie. We leven. We zijn samen. En we zijn vastbesloten om niemand ons uit elkaar te laten drijven,” voegde hij eraan toe. Zijn toespraak werd op luid applaus onthaald.

Sabah

S.V.R.