Israël is van plan om op het Griekse eiland Kreta een geavanceerde zee-radar te bouwen. Dit in een poging om een geplande aardgaspijpleiding die gas naar Grieks-Cyprus en Griekenland zal transporteren, in de gaten te houden.

De radars van het herboren “Lange Horizon Project” zullen toezicht kunnen houden op het grootste deel van de Turkse west kust eens ze volledig operationeel zijn. Griekse en Israëlische media maakten het nieuws woensdag bekend.

In de afgelopen maanden hebben Israël en Griekenland, samen met Grieks-Cyprus, hun economische en militaire samenwerking versterkt. De geplande bouw van een 2.000 kilometer lange onderwaterpijpleiding in het oostelijke Middellandse Zeegebied en een nieuwe hoogtechnologische marine-radar, zijn hierbij inbegrepen.

De installatie van het radarsysteem in Oost-Kreta zal Israël en Griekenland een competitief voordeel bieden door een uitgebreid dekkingsgebied dat verder gaat dan de huidige traditionele radars. Bovendien zal het nieuw systeem ook in staat zijn om bepaalde raketten te gebruiken voor doelgerichte aanvallen.

De huidige Israëlische radarsystemen hebben momenteel al toezicht op heel wat Turks grondgebied aan en in de Middellandse-Zee. Met het nieuw systeem zal hun dekking verdubbelen.

Het radarsysteem zet onbemande vliegtuigen in en kan een gebied bewaken met een straal tot 600 kilometer.

Dit gebied komt overeen met de Cyprus-regio, een deel van de Egeïsche Zee dat zich uitstrekt tot de Dardanellen en de Egeïsche en mediterrane regio’s van Turkije.

Israël, Griekenland en Grieks-Cyprus zullen 24 uur per dag toezicht hebben over Turks grondgebied en scheepsbewegingen in de oostelijke Middellandse-Zeebekken.

In het gezamenlijke radarstation zullen Israëlische deskundigen de voornaamste taken uitvoeren. Griekenland zal in staat zijn om al deze radargegevens in te winnen. De Grieken zullen het radarsysteem opkopen van zodra de economische omstandigheden in Griekenland het toelaten.

Het ” Lange Horizon Project” kwam voor het eerst ter sprake tijdens een trip van de Griekse minister van Defensie naar de Israëlische hoofdstad Tel-Aviv in 2015. Het project werd tijdelijk opgeschort vanwege de toenemende financiële problemen in Griekenland

Volgens de verklaring zal de Griekse minister van Buitenlandse Zaken op uitnodiging van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, een werkbezoek brengen aan de zuidelijke provincie Antalya. Tijdens het bezoek zullen zowel bilaterale als regionale kwesties worden besproken.

De Griekse premier Alexis Tsipras bracht op 5 en 6 februari een tweedaags bezoek aan Turkije, waar hij een ontmoeting had met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Hurriyet

O.A.