Het besluit om Radovan Karadzic tot een levenslange gevangenisstraf te veroordelen is “gepast en in het belang van justitie”, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

“Radovan Karadzic, de slachter van Bosnië, werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in de genocide van Srebrenica,” haalde Mevlüt Çavuşoğlu aan.

Op Twitter schreef hij dat de veroordeling “de pijn die wordt gevoeld voor de slachtoffers en nabestaanden, niet zal verzachten”. Hij benadrukte echter dat deze rechterlijke beslissing “in het beland is van het recht”

De voormalige Bosnisch-Servische leider werd woensdag tijdens een VN-tribunaal in Den Haag veroordeeld voor genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

Ook de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gül heeft getweet over de veroordeling. “De genocide van Srebrenica is een zwarte vlek in de moderne Europese geschiedenis. Geen enkele rechterlijke beslissing kan deze pijn verlichten,” schreef Gül.

“De beslissing van het Internationaal Strafhof in Den Haag is desalniettemin bevredigend,” voegde hij toe. Karadzic werd in 2016 door hetzelfde strafhof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 40 jaar. Hij tekende beroep aan met oog op vrijspraak of een nieuw proces maar kreeg nu levenslang.

Hurriyet

O.A