Een beeld uit "Quo Vadis, Aida?".

“Quo Vadis, Aida?”, een Bosnische film over de genocide in Srebrenica, medegeproduceerd door de Turkse staatszender TRT, is eerder uitgeroepen tot een van de vijf kanshebbers in de categorie internationale speelfilm voor de Oscars van dit jaar.

In de film schetst regisseur Jasmila Zbanic de aanloop naar de massamoord op meer dan 8000 moslimmannen, -vrouwen en -kinderen door de Bosnisch-Servische strijdkrachten door de ogen van een vrouwelijke tolk die werkt op de basis van de Verenigde Naties in Srebrenica, een stad in het oosten van Bosnië.

De tolk, Aida, gespeeld door de Servische actrice Jasna Djuricic, worstelt om haar man en twee zonen te redden temidden van de verwarring en onmacht van de V.N. ambtenaren terwijl de Bosnisch-Servische troepen van generaal Ratko Mladic oprukken.

“Voor ons is deze film zelfs meer dan een film: het is een herinnering aan het feit dat genocide, deze in Srebrenica maar ook alle andere die in het verleden in dit gebied hebben plaatsgevonden, niet mogen worden ontkend of vergeten,” zei Zbanic na de bekendmaking van de nominatie.

“Deze film is niet gemaakt om mensen te verdelen en te confronteren, maar juist om elkaar beter te begrijpen”, voegde ze eraan toe.

De Bosnische Serviërs en hun oorlogsbondgenoot Servië ontkennen dat het bloedbad in Srebrenica genocide vormde, zoals is vastgesteld door twee internationale rechtbanken.

In 2017 heeft het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag Mladic levenslang opgesloten wegens genocide.

“De Oscarnominatie is erg belangrijk omdat we al 26 jaar zoeken naar de waarheid en wachten op gerechtigheid”, zei de voorzitter van de vereniging van moeders van Srebrenica, Munira Subasic.

Zij verloor een zoon en een echtgenoot in het bloedbad, samen met 22 andere naaste familieleden.

De Oscars werden op 25 april uitgereikt.

De Bosnische regisseur Danis Tanovic won in 2002 een Oscar voor de beste buitenlandse film met “No Man’s Land“.

Zbanic won in 2006 een Gouden Beer in Berlijn voor haar speelfilm “Grbavica“, die handelde over de gevolgen van het gewelddadige uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren ’90 voor de Bosnische samenleving.

Quo Vadis, Aida?” is dit jaar ook genomineerd voor de British Academy Film Awards (BAFTA) in de categorie beste niet-Engelse film, en Zbanic is genomineerd voor beste regisseur.

Bron: Sabah

Interesse om deze film te zien? Stuur een mail naar info@dejongeturken.com en wij sturen het naar je op.