De Turkse kunstenaar Ersem Erçil, die in Nederland woont, protesteerde tegen het verbod van het land op burqa’s en sluiers en gebruikte gezichtsmaskers.

De kunstenaar maakte een burqa van de maskers en kleedde een beeld van Themis, een symbool van gerechtigheid, in de burqa.

Erçil, die werkt als art director bij een reclamebureau in Amsterdam, protesteert tegen het verbod met een project genaamd “Legal Burka”, dat bestaat uit verschillende aan elkaar genaaide chirurgische maskers.

In een gesprek met Anadolu Agency (AA) zei de kunstenaar dat hij de verboden burqa met de verplichte maskers ontwierp, waarbij hij uitlegde dat hij mensen vragen wilde laten stellen over het bestaan van het verbod, zelfs ondanks de verplichting om maskers te dragen.

“Dit is een werk van verzet dat het materiaal van het noodzakelijke combineert met het silhouet van het verbodene,” zei hij.

Erçil zei dat hij een standbeeld van Themis in de burqa van maskers heeft gekleed om een vinger te wijzen naar onrechtvaardigheid en discriminatie.

“Terwijl het volgens de wet verboden is om kleding en accessoires te dragen die het gezicht bedekken, is het een ernstige tegenstrijdigheid dat maskers die het gezicht bedekken ook verplicht zijn,” zei Erçil.

Het verbod op de burqa komt neer op “racisme bij de wet”, zei hij, eraan toevoegend dat het van cruciaal belang is om racisme en discriminatie op wereldschaal te bestrijden.

Erçil heeft ook een gids opgesteld waarin wordt uitgelegd hoe burqa’s en sluiers van een masker kunnen worden gemaakt.

Het verbod op de burqa in Nederland is in augustus 2019 ingegaan. Volgens de wet moeten degenen die in bepaalde openbare ruimten kleding dragen die hun gezicht bedekt, een boete krijgen van 150 euro (176 dollar).

Het meest recente verbod op de burqa kwam ook uit Zwitserland. Een extreemrechts voorstel om gezichtsbedekkingen in het land te verbieden, behaalde begin maart een nipte overwinning in een bindend referendum.

Bron: Sabah