Halit Arabacı

Een Turkse filmmaker kondigde zijn nieuwe project aan over het leven van Selim I, de eerste Ottomaanse kalief en een van de grootste maarschalken van het rijk, dat volgens de planning in 2023 voltooid zal zijn.

Producent Halit Arabacı zei dat ondanks dat er veel projecten zijn geweest over Selim I, geen van hen is gerealiseerd.

Arabacı merkte op dat tal van films werden opgenomen over andere beroemde Ottomaanse Sultans waaronder Sultan Mehmet II, ook bekend als Mehmed de Veroveraar, en Suleiman “Magnificent” I, echter, alle projecten met betrekking tot Selim I zijn onvoltooid gebleven.

Hij zei dat zijn recente project zich in de fase bevindt waarin de acteurs worden geselecteerd.

De producent zei dat hij met de film Selim I aan de hele wereld wil voorstellen, eraan toevoegend dat het project zich zal concentreren op oorlogen tegen Mamluks en de verovering van Hejaz.

Ottomaanse Rijk

“In ons team zitten historici die die periode heel goed kennen. Het is een goede gelegenheid om te werken met mensen die bekwaam zijn op hun gebied. Ik ben ook al sinds mijn jeugd geïnteresseerd in geschiedenis. Ik heb zelf al wat onderzoek gedaan. Het geeft me een goed gevoel om deel uit te maken van dit team en deze kwesties met hen te bespreken,” zei hij.

Een schilderij van Selim I tijdens de campagne om Egypte te veroveren, in het Legermuseum, Istanbul.

Selim I, ook bekend als “Yavuz” (De Grimmige), regeerde het Ottomaanse Rijk tussen 1512 en 1520. Ondanks zijn korte bewind, dat slechts acht jaar duurde, breidde hij de Ottomaanse grenzen 2,5 keer uit door de Hejaz, de Levant en Egypte te veroveren.

Als een van de grootste bevelhebbers van zijn tijd en van de Osmaanse geschiedenis in het algemeen, versloeg hij in twee jaar tijd op beslissende wijze een van de sterkste rijken van die tijd, de Safaviden, en nam hij enorme landerijen van de Mamluken in beslag.

Hij was de vader van Suleiman de Magnifieke, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor zijn zoon om door te gaan met verdere veroveringen tijdens zijn bewind.

Selim I was ook de eerste Ottomaanse kalief en “Bewaarder van de Twee Heilige Moskeeën”, wat betekent dat hij de beschermer was van de twee heiligste moskeeën van de Islam: Masjid al-Ḥaram in Mekka en Al-Masjid an-Nabawi in Medina.

Veel Turkse historische tv-series en films hebben de afgelopen jaren wereldwijde bekendheid gekregen, waaronder de stichter van het Otomaanse Rijk Osman Ghazi en zijn vader Ertuğrul Ghazi.

Bron: Sabah