De populaire TV-serie, de Verrijzenis van Ertuğrul (Diriliş Ertuğrul), die in het genre valt van ‘Turkse geschiedenis’, is tot zover geëxporteerd geweest naar 60 verschillende landen. Dit kondigde, İbrahim Eren, de vicevoorzitter Directeur Generaal van de nationale openbare omroep, TRT.

“De afleveringen van Diriliş Ertuğrul zijn zo populair geworden in de Arabisch sprekende landen via het internet, dat de Arabische omroepen de rechten hebben overgekocht”, vertelde Eren tijdens een interview. Eren liet ook weten dat de TRT een stijging heeft gezien na de première van ”Diriliş Ertuğrul”, met dank aan een nieuwe generatie van historische TV-series over het Ottomaanse Rijk.

Geschiedenis

Hij voegde eraan toe dat het doel van de serie er op gericht is, de nationaliteitsband te versterken door uiteen te zetten hoe de Turkse staat tot stand is gekomen, door gebruik te maken van een combinatie van geschiedenis en entertainment.

De serie speelt zich af in de dertiende eeuw en gaat over de Oghuz Turken in Anatolië. Centraal staat het leven van Ertuğrul, de vader van Osman I, die de stichter was van het Ottomaanse Rijk.

LEES OOK: Ethnosport populair door beroemde TV-serie ‘Verrijzenis: Ertuğrul’

Ertuğrul was de leider van de Kayı-clan. Toen hij aankwam in Anatolië vanuit Merv (Turkmenistan) met zijn 400 ruiters om de Seljuks te helpen tegen de Byzantijnen, zette hij een kettingreactie op gang die zou leiden tot de wording van het Ottomaanse Rijk. De serie geeft een inkijk op hoe het Ottomaanse Rijk eruit zag bij haar oprichting.

Sabah

 

Onder foto: scene uit Diriliş Ertuğrul