Foto: Diriliş Ertuğrul

‘Diriliş Ertuğrul’, een populaire tv-serie over het leven van Ertuğrul, de vader van Osman I, de leider van de Ottomaanse Turken, heeft gezorgd voor meer belangstelling voor Turkse traditionele sporten zoals paardrijden, boogschieten en Cirit (ook bekend als Jereed), aldus de president van de Turkse Traditionele Sport Federatie, Hakan Kazancı.

Sinds de première op de staatstelevisie TRT 1 in 2014, heeft ‘Diriliş: Ertuğrul’ (Verrijzenis: Ertuğrul) de aandacht getrokken van TV-kijkers doorheen het hele land, waaronder de Turkse president.

De show is gebaseerd op de geschiedenis van de Oğuz Turken in de 13de eeuw. Het gaat over het leven van Ertuğrul, de vader van Osman I, de leider van de Ottomaanse Turken en later, de oprichter en naamgever van de dynastie die het Ottomaanse Rijk oprichtte en regeerde.

Foto: Diriliş Ertuğrul

Naast de enorme populariteit, heeft de show ook een hernieuwde belangstelling voor traditionele Turkse sporten of Ethnosporten gecreëerd. President van de Turkse Traditionele Sport Federatie Hakan Kazancı, zei in een interview met Anadolu Agency (AA) dat hun primaire doel is om de Turkse tradities en cultuur te behouden door middel van samenwerking met het productieteam van Diriliş Ertuğrul.

Hakan Kazancı

“Kijkers van alle leeftijden willen paardrijden, boogschieten en Cirit spelen. We doen er alles aan om hen hiervoor de kans te geven. Verschillende gemeenten zijn al begonnen met het bouwen van voorzieningen door de populariteit van het tv-programma.”

Kazancı legt de nadruk op het belang van het dragen van traditionele kleding tijdens deze sporten: “We realiseerden ons dat we geen dresscode gebruiken en dus kregen we hulp van onze vrienden die de kostuums voor Diriliş Ertuğrul ontworpen. Nu hebben we speciaal ontworpen sportkleding voor zowel mannen als vrouwen. Paarden hebben we echter niet genoeg. Daarom zijn we momenteel in onderhandeling met het ministerie van Voedsel, Landbouw en Veeteelt. In het kort gaan we nu door het plantseizoen en we hopen snel de vruchten te plukken”.

Foto: Diriliş ertuğrul

Traditionele sport delen met volgende generatie

“Wij zijn een zusterorganisatie van de Ethnosports Confederatie. Onze clubs en atleten zullen deelnemen aan evenementen die door de vereniging in mei georganiseerd worden. Dit zal onze grootste samenwerking tot nu toe worden. We maken samen plannen en werken samen. Ons doel is om de traditionele sport te delen met de volgende generatie”, zei Kazancı. Hij kondigde ook de World Nomad Games aan, die eerder in Kirgizië werden gehouden en binnenkort in Turkije zullen worden gehouden: “Op deze manier zullen we in staat zijn om meer publiek te bereiken. Als federatie hebben we ons geconcentreerd op 10 provincies. Echter, door de nieuwe regering, hebben we 81 vertegenwoordigers toegewezen voor alle 81 provincies van Turkije.”

Sabah