Sen Anlat Karadeniz

Turkse tv-series halen recordscores in Afghanistan

In Afghanistan, een land waar vooral Indische tv-series worden uitgezonden, worden nu Turkse producties steeds populairder. Het gaat vooral over actie, misdaad, romantiek en drama, omdat de Afghaanse kijkers de Turkse cultuur en ook de familietraditie als vergelijkbaar zien met die van hen.

De Afghaanse televisie zendt alleen maar een selecte keuze aan programma’s uit die het best aansluiten bij de Afghaanse cultuur om zo protest door Islamitische groeperingen en sympathisanten van de Taliban te voorkomen.

De Turkse producties worden vertaald in het Perzisch en het Pashto, en verschijnen dan op 50 nationale en lokale televisiezenders. Een van deze series, ‘Dirilis Ertugrul’, staat in Afghanistan bekend als ‘opstand’, en gaat over het ontstaan van het Ottomaanse rijk. De serie verschijnt wekelijks op 3 verschillende zenders. Een andere populaire serie is ‘Çukur’, ‘de Put’. Deze serie wordt uitgezonden op de zender Tolo. ‘Çukur’ krijgt een hoge rating en heeft ook grote invloed op het dagelijkse leven in Afghanistan.

Çukur

Andere populaire series zijn ‘Paramparça’ (Verbrijzeld), ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’ (met het verstrijken van de tijd), ‘Muhtesem Yüzyil’ (wonderlijke eeuw) en ‘Sen Anlat Karadeniz’ (Vertel het me, Zwarte Zee).

De invloed van populaire cultuur op mode

Iconische personages uit de Turkse series verschijnen als opdruk op T-shirts en sweaters. Daarmee worden meer volgers aangetrokken. Milad Ahmad Giyasi, eigenaar van een winkel in de hoofdstad Kabul, vertelde Anadolu Agency dat de Turkse tv-series een aanzienlijke invloed hebben op Afghanen. Giyasi ziet zichzelf genoodzaakt om meer kleren te bestellen met afbeeldingen en personages uit de Turkse series, omdat die meer gevraagd worden dan normale kleren.

De invloed op bilaterale relaties

Caner Bozat, lid van de economische raad in de Turkse ambassade in Kabul, zegt dat culturele, historische en religieuze gelijkenissen tussen beide landen zorgen voor een grote vraag naar Turkse producten in Afghanistan. “Meestal zijn Turkse producten alleen toegankelijk voor Afghanen met een hoog inkomen, maar dankzij de populariteit van de Turkse series geraken de producten ook in trek bij mensen met een gemiddeld of een laag inkomen”, aldus Bozat.

Veel Afghanen willen nu ook naar Turkije op reis om de plaatsen te bezoeken die ze op tv zien. “We zien ook dat veel Afghanen nu naar Turkse programma’s gaan kijken via satelliet of het internet, op de Turkse zenders. Afghaanse kinderen tonen nu ook meer interesse om Turks te leren.”

(Bron: Hürriyet)