Nadat afgelopen dinsdag een verwoestende aardbeving Albanië trof, liet premier Edi Rama eerder deze week weten dat de inspanningen van Turkije en van haar president Recep Tayyip Erdogan in de Albanese ziel gegrift blijven staan en niet snel vergeten zullen worden. Hij drukte zijn dankbaarheid voor Turkije en Erdogan uit omdat Albanië door de aardbeving in een crisissituatie terechtgekomen is.

 

“Turkije is een groot en machtig land, terwijl wij klein en nog zwak zijn, maar als Turkije ons nodig heeft, zullen we klaar staan. Het Albanese volk zal de Turkse hulp niet snel vergeten”, zei hij terwijl hij een reddingsoperatie bijwoonde in een hotel aan het strand van de stad Durres.

De aardbeving had enkele uren eerder plaatsgevonden en meer dan 100 gezinnen waren hun huis ontvlucht. Over de Turkse teams die bij de reddingsoperaties betrokken waren liet hij weten dat als er 1 licht in de duisternis was, dat de spirit was van alle naties die te hulp snelden. Volgens Rama kwamen 30 mensen om het leven en geraakten 600 mensen gewond. Hij vermoed wel dat de dodentol nog zal oplopen. Hij bedankte Turkije, maar ook andere landen die een aantal van de gewonden hebben opgevangen in hun ziekenhuizen.

 

Volgens het Albanese ministerie van defensie was de dodentol na de aardbeving in het Westen van het land, met een kracht van 6,3 op dinsdagavond 31. Volgens volksgezondheid geraakten 658 mensen gewond, waarvan 8 ernstig.

De Turkse rampendienst zond woensdag teams van hulpverleners en humanitaire hulp naar Albanië. 15 Turkse reddingsexperts zijn actief in Durres, waar het epicentrum van de aardbeving lag. Daar hopen ze, volgens de Turkse dienst voor rampen en noodgevallen (AFAD), om nog meer mensen levend van onder het puin te halen. Reddingsteams van het ministerie van volksgezondheid verlenen medische hulp aan slachtoffers en leden van de Turkse halvemaan en van AFAD helpen bij het opzetten van tenten en bij andere activiteiten. Naast reddingswerkers zijn ook tientallen vrachtwagens met dekens, tenten en hygiënische hulpmiddelen gestuurd. Turkije was het land van waaruit de hulp het eerste ter plaatse gearriveerd zou zijn.

(Bron: Sabah)