De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder deze week woedend gereageerd op de bekladding van een huis in de Egeïsche provincie İzmir, dat wordt bewoond door een alevitisch gezin. Hij zei dat de daders zullen boeten voor hun daden en maakte duidelijk dat de Turkse overheid geen problemen heeft met de alevitische gemeenschap.  

Erdogan liet weten dat de veiligheidsdiensten actief op zoek zijn naar de daders van de laffe aanval.

“Sommige mensen willen onze samenleving ontwrichten door huizen te bekladden van alevitische gezinnen. De Turkse staat onderhoudt zeer goede banden met de alevitische gemeenschap. Zij die verantwoordelijk zijn voor deze daden zullen worden gevonden en veroordeeld,” haalde hij aan.

De president sneed het onderwerp aan tijdens de slotvergadering van de Religieuze Raad in de hoofdstad Ankara. Hij verwees naar een incident dat plaatsvond op dinsdag 26 november in de Turkse stad Izmir.

De verdachten hadden de buitenmuur van een huis beklad met “ga weg alevieten” en een kruis-symbool. De feiten die zich voordeden in de wijk Gaziemir, zorgden voor een storm van verontwaardiging.

“We moeten waakzaam blijven. Mensen die haat zaaien onder onze bevolking moeten worden gestopt,” zei de president tijdens zijn toespraak.

Het alevisme is een stroming binnen de islam die enkele kenmerken draagt van de sjiitische islam. De alevieten, die worden beschreven als aanhangers van de kalief Ali, de neef en schoonzoon van de profeet Mohammed, voeren religieuze praktijken uit die verschillen met die van de Turkse soennitische meerderheid.

Hurriyet

O.A.