Op 23 juli keurde het Albanese parlement een voorstel goed tot militaire samenwerking met Turkije. Bij de stemming haalde het ja-kamp het met 105 stemmen, terwijl 4 parlementsleden tegen stemden en 4 zich onthielden.

De Albanese ministerraad bevestigt dat de samenwerking vooral bestaat uit Turkse financiële steun bij de Albanese aankoop van militair materieel en militaire diensten van authentieke Turkse oorsprong.

Tijdens een speech voor de stemming liet parlementslid Elona Gjebrea weten dat haar parlement sinds 1998 al 26 militaire afspraken en protocollen tussen Albanië en Turkije goedkeurde.

“Turkije is onze strategische partner. Dat land blijft Albanië consistent steunen op verschillende gebieden. Militair gaat het dan over de steun voor ons nationale veiligheids- en defensieprogramma”, aldus Gjebrea.

“We danken de Turkse overheid omdat die ons nooit in de steek heeft gelaten bij moeilijke situaties, zoals onlangs de zware aardbeving die ons land trof. Ik hoop dat de steun ons kan helpen om ons leger te moderniseren, maar ook dat we kunnen blijven rekenen op Turkse steun bij noodsituaties.”

K.L.

(Bron: Sabah)