Een humanitaire organisatie, Sıcak Yuva Vakfı (Warm Huis Vereniging), heeft een banier opgehangen die de ‘JA’ op het referendum promoot. Deze werd opgehangen op de historische stadsmuren van Istanbul die geclassificeerd zijn als UNESCO-werelderfgoed.

Deze actie werd sterk bekritiseerd door Barış Yarkadaş, parlementslid van de CHP, die een parlementair onderzoek wil instellen naar het voorval.

Foto: Barış Yarkadaş

“Er is geen respect voor cultureel en historisch bewustzijn binnen de AK-partij. Een ‘JA’ propaganda banier hangen op de historische stadsmuren is een ernstig schandaal. Een mentaliteit die de historische muren ziet als een trouwzaal, heeft zich niet ingehouden om deze te gebruiken voor haar campagne. Ik veroordeel al deze mensen die ons land ten schande brengen”, verklaarde hij over het voorval.

Onderzoek

Yarkadaş heeft ook een onderzoek gevraagd bij de minister van Toerisme, Nabi Avcı om te achterhalen wie de toelating heeft gegeven aan de organisatie om de banier op te hangen. Een tijdje geleden had de gemeente Fatih de historische muur omgetoverd tot een trouwzaal door een mobiel dak erlangs op te zetten, nadat ze toestemming van de provincie hierover kreeg.

Een ander parlementslid van de CHP, Fazıl Uğur Soylu, had toen de trouwzaal beschreven als “lelijk”, eraan toevoegende dat het mobiel dak geen contact maakte met de muren.

“Ik heb het dak onderzocht, dat naast de historische muur geplaatst werd. Het is niet aan de historische muur vastgemaakt, maar ziet er lelijk uit. We zullen hiervoor een klacht neerleggen”, verklaarde Soylu.

Hurriyet