EU-kopstukken hebben zich op 15 maart uitgelaten tegen de Turkse Nazi-opmerking, waarbij deze, door Nederland en Duitsland als ‘verwrongen realiteit’ werd gekwalificeerd.

De verklaringen van de EU-leiders kwamen naar buiten op dezelfde dag dat de Nederlanders hun stem voor de verkiezingen moeten uitbrengen. De Nederlandse verkiezing is overschaduwd door het diplomatisch incident, nadat de overheid de Turkse ministers had verboden de Turkse stemgerechtigden in Rotterdam te spreken.

Nazi-periode

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, verklaarde dat niemand een geoorloofde vergelijking mag maken tussen de Nazi-periode en de gebeurtenissen in Rotterdam afgelopen weekend.

‘Indien iemand fascisme ziet in Rotterdam, dan is die compleet weg van de realiteit. Wij zijn allen solidair met de Nederlanders”, vertelde Tusk in het Europees Parlement in Frankrijk. “Nederland is Europa, en vandaag zeg ik dat Europa Nederland is. Een plaats van vrijheid en democratie.”

Geschoffeerd

Tusk herhaalde deze statement in het Nederlands onder luid applaus van de Europese Parlementsleden. De voorzitter van de Europese Raad, Jean-Claude Juncker, verklaarde dat hij “geschoffeerd” was door de Turkse regering over de Nazi-opmerkingen. “Ik zal het nooit accepteren dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen de Nazi’s en de huidige regeringen van de EU”, verklaarde Juncker.

“Als u een vergelijking wilt trekken met die periode is dit onacceptabel. Zij die dit doen, zijn diegenen die zich verwijderen van Europa en er niet willen intreden”, verklaarde hij. Ondertussen heeft Guy Verhofstadt, de leider van de liberalen in het parlement, verklaard dat het tijd was om “de toetredingsonderhandelingen met Turkije te bevriezen”.

Hurriyet