Luchthaven Antalya

Nu alle landen in de Europese Unie (EU) geel of groen in plaats van oranje gekleurd zijn en het weer in Nederland zeer te wensen overlaat, zien de reisorganisaties een enorme opleving van het aantal boekingen. 

Goed nieuws voor wie dit jaar buiten Europa op vakantie wil. Turkije versoepelt de inreisbeperkingen. Het land staat nog op code oranje, maar als je aan een van deze punten voldoet is reizen naar Turkije ook mogelijk:

Heenreis naar Turkije

Moet u toch naar Turkije? Dat kan alleen als:

U in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie van 14 dagen of langer geleden, of;

U een negatieve PCR-testuitslag, die niet ouder is dan maximaal 72 uur bij vertrek naar Turkije, kunt laten zien of;

U een negatieve antigeentest, die niet ouder is dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije kunt laten zien of;

U een corona herstelbewijs heeft dat niet ouder is dan 6 maanden geleden.

U hoeft dan niet in quarantaine bij aankomst in Turkije.

Reist u met het vliegtuig? Dan moeten reizigers van 6 jaar en ouder zich vooraf maximaal binnen 72 uur voor de geplande aankomstdatum Turkije registreren.

U kunt dit doen door een digitaal formulier (informatie in het Engels) in te vullen op de website van het Turkse ministerie van Gezondheid. U krijgt dan een autorisatiecode (HES-code) die u moet aantonen bij controles. Dit geldt niet voor transitpassagiers.

Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden of aan te tonen dat ze gevaccineerd of hersteld zijn.

Let op: U kunt niet met uw digitale coronabewijs (DCC) Turkije inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. U moet al uw bewijzen uitprinten en op papier meenemen.

Terugreis naar Nederland

U kunt terugreizen met uw coronabewijs. Dit betekent dat u 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien:

Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie).

Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Reizigers met een volledige vaccinatie, die korter dan 14 dagen geleden is gegeven, moeten voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;

Een testbewijs. Uw negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Nederland. Uw negatieve PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur oud bij aankomst in Nederland, of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur bij aankomst in Nederland. Of;

Een herstelbewijs. Uw positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Uw herstelbewijs moet door een Europese lidstaat zijn afgegeven.

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze documenten naar Nederland terugreizen.

U hoeft niet in quarantaine bij aankomst in Nederland.

Bron: nederlandwereldwijd.nl