Massale bosbranden bedreigen zuidelijke Turkse stad Manavgat

Een enorme bosbrand in het zuiden van Turkije breidde zich uit naar de stad Manavgat, de vlammen werden aangewakkerd door sterke wind, volgens de plaatselijke burgemeester, en TV-beelden toonden bewoners rennen naar hun auto’s als straten werden overspoeld in rook.

Beelden toonden zwarte rookpluimen uit het bos rond Manavgat, 75 km (45 mijl) ten oosten van de badplaats Antalya, en burgemeester Sukru Sozen zei dat de vlammen zich hadden verspreid tot in het centrum van de stad, waar veel gebouwen werden geëvacueerd.

“Het vuur heeft zich verspreid naar het centrum van de stad. Het groeit nog meer door de wind. Het is voor ons onmogelijk om de omvang van de schade te bepalen, er is ook schade in de dorpen. We hebben nog nooit zoiets gezien,” vertelde Sozen aan de omroep Haberturk.

De burgemeester van Antalya, Muhittin Bocek, zei dat de brand op vier verschillende plaatsen was begonnen. Hij vertelde Haberturk dat vier buurten waren geëvacueerd, maar dat er nog geen gewonden waren gevallen.

De autoriteiten konden niet onmiddellijk zeggen wat de oorzaak van de brand was.

Minister van Landbouw Bekir Pakdemirli zei dat de autoriteiten de vlammen bestreden met een blusvliegtuig, 19 helikopters, 108 voertuigen en ongeveer 400 personeelsleden.

Het Turkse rampenagentschap AFAD zei dat noodteams van nabijgelegen provincies ook in actie kwamen, terwijl de autoriteiten nederzettingen in de buurt van het bos evacueerden.

Antalya, een populaire bestemming voor zowel buitenlandse als lokale toeristen, staat bekend om zijn verzengende zomerhitte. Bocek zei dat de extreme hitte en de sterke wind het vuur aanwakkerden terwijl het door het dennenbos raasde.

De brand komt op een moment dat Turkije te kampen heeft met een reeks rampen veroorzaakt door extreme weersomstandigheden in de afgelopen weken.

Eerder deze maand hebben overstromingen in de provincies Rize en Artvin aan de Zwarte Zee huizen en eigendommen beschadigd. In Rize kwamen bij de overstromingen zes mensen om het leven, aldus de AFAD.

Op vier verschillende plaatsen in het district Manavgat in de zuidelijke Turkse provincie Antalya zijn woensdag bosbranden uitgebroken.

“Dit is een ongekende brand,” vertelde districtsgouverneur Mustafa Yiğit aan verslaggevers terwijl de vlammen oprukten in de richting van woonwijken en een ziekenhuis.

Sterke wind wakkerde de vlammen aan en dwong de autoriteiten om een aantal huizen in de wijken Evrenseki, Kalemler en Yeniköy te evacueren.

Yeniköy is het epicentrum van de brand waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Lokale brandweerlieden worden geholpen door materieel en collega-brandweerlieden uit nabijgelegen steden.

De burgemeester van Manavgat, Şükrü Sözen, zei dat het vuur zich over een gebied van 15 kilometer (3700 acres) heeft verspreid.

De ploegen coördineerden de evacuatie, terwijl sommige inwoners op eigen houtje uit het brandgebied wegreden. Op videobeelden zijn enkele huizen te zien die door het vuur zijn verwoest, maar er zijn geen slachtoffers gemeld, afgezien van dieren die zijn gestorven in stallen in de landelijke buurten die door het vuur zijn getroffen.

Minister van Land- en Bosbouw Bekir Pakdemirli zou later op woensdag een bezoek brengen aan het door het vuur getroffen gebied.

De autoriteiten kondigden aan dat zo’n 450 bosarbeiders, gespecialiseerd in brandbestrijding, naar het gebied zijn gestuurd. Een andere bosbrand, die uitbrak in de wijk Kavaklı, werd geblust.

Turkije, dat ernaar streeft het aantal bossen uit te breiden, wordt geconfronteerd met een verhoogde dreiging van branden, vooral in de zomer. De oorzaken van de branden lopen uiteen, en brandstichting wordt soms verweten, maar vaker wel dan niet zijn ze het gevolg van het lukraak weggooien van brandbaar materiaal in de bossen.

In de afgelopen jaren heeft de regering haar blusploegen gemoderniseerd en de opleiding voor brandweerlieden verbeterd.

Vorig jaar hebben branden in het hele land 20.971 hectare (51.828 acres) aan bossen beschadigd.

Eerder deze maand hebben twee dagenlange bosbranden bossen verwoest in Hatay en Mersin, twee provincies in het Middellandse-Zeegebied, zoals Antalya.

Bron: Sabah