Turkije en haar burgers hebben maar liefst 80 wereldrecords op hun naam staan in het Guinness World Records-boek. Historisch gezien werd de allereerste munt geproduceerd in het land, ook de alleroudste brug werd er gebouwd, de allereerste vrouwelijke piloot is een Turkse en ook de allereerste piraten waren Turken. Tegenwoordig, blijven de Turken de top van de lijst domineren met de langste man ter wereld, langste neus en natuurlijk zijn Turken wereldwijd de grootste broodconsumenten.

1. ‘ s Werelds grootste geanimeerde smartphone mozaïekmuur

(Hierdoor verbrak Vestel, een Turks elektronicabedrijf, het vorige record van 400 smartphones, door 504 smartphones te gebruiken om hierdoor ’s werelds grootste geanimeerde mozaïekmuur te creëren.)

2. ‘ s Werelds grootste poster

(Turkije verbrak dit record in mei 2015, toen het land de allergrootste poster afbeeldde van de Turkse president Erdogan en de toenmalige premier Davutoglu.)

3. Grootste drijvende menselijke logo

(In 2015 kwamen 460 deelnemers bij elkaar om in de zee van Marmara de allergrootste afbeelding van het symbool voor vrede af te beelden.)

4. Grootste openlucht cartoon

(De Turkse cartoonist Erdil Yaşaroğlu tekende in 2011 een cartoon, op de grond in Kırklareli, ter grootte van twee footballvelden.)

5. Langste (levende) man ter wereld

(Sultan Kösen (1982), geboren in Turkije, de langste levende man ter wereld volgens het Guinness Book of Records. Hij is 2,51 meter groot. De Amerikaan Robert Wadlow (1918-1940) was met een lengte van 2,72 meter, de langste man die ooit heeft geleefd.)

6. Langste vrouwelijke tiener ter wereld

(Rumeysa Gelgi uit Turkije is door Guinness World Records erkend als de grootste tiener ter wereld. Het 17-jarig meisje lijdt aan het Weaver syndroom. Een aangeboren aandoening waarbij iemand sneller groeit en afwijkingen aan het skelet heeft. Gelgi is 2,136 meter groot.)

7. De langste neus ter wereld

(Mehmet Ozyurek uit Turkije is volgens het Guinness Book of Record, de mens met de allerlangste neus. Zijn reukorgaan is zo’n 8,8 cm lang.)

 

8. Hoogste consumptie van brood ter wereld

(Sinds 2000 hebben de Turken, met 199.6 kilogram per capita, de grootste broodconsumptie ter wereld. Op de tweede plek staan Servië en Montenegro met 135 kilogram, op de derde plek staat Bulgarije met 133.1 kilogram brood per capita.)

9. Grootste schoenmaat ter wereld

(Schoenmaker Zahit Okurlar haalde ook een plek in het Guinness WorldRecords-boek. Hij maakte een schoen met als maat nummer 455.)

 

10. Luidste en langste menselijke stem

Alpaslan Durmuş brak twee bijzondere records; zijn eerste was de ‘luidste vocale basnoot’ op 117 decibels, het tweede record was de langste ‘vocale noot’, die duurde 1 minuut en 52 seconden lang. Beide records werden vorig jaar in februari gevestigd.)