Tijdens Global Big Day op 13 mei, de dag waarop elk jaar vogelliefhebbers trekvogels spotten in de Turkse stad Kars, werd de grootste diversiteit aan vogels in Turkije geregistreerd. Er werden meer dan 110 verschillende vogelsoorten geregistreerd op één dag.

Foto: Google Maps

Na uitvoerige observaties kwam Kars als eerste uit de bus met 110 vogelsoorten. Van andere Turkse steden, was Kayseri tweede met 109, Samsun derde met 107, Bursa vierde met 106 en Ankara volgde op de vijfde plaats met 78 vogelsoorten.

Het meer van Kuyucuk

Het meer van Kuyucuk in Kars

Er zijn 233 vogelsoorten geregistreerd door de Northeastern Nature Society sinds de resultaten worden bijgehouden. Hoogleraar Cagan Sekercioglu, hoofd van de organisatie en docent aan de Universiteit van Utah en de Koc Universiteit, zei dat ze 48 soorten vogels hadden geïdentificeerd op twee uur tijd nabij het meer van Kuyucuk.

Siberische gans

Sekercioglu evalueerde de resultaten als volgt: “Bij de Northeastern Nature Society, hebben we meer dan 300 vogelsoorten gezien in Kars sinds 2003. Hier in deze kustloze stad leeft twee derde van de vogelsoorten van het land, wat aantoont hoe belangrijk natuurconservatie is voor de bescherming van deze vogels.

Vogelpopulatie van het land

Onze organisatie heeft 23 procent van alle vogelsoorten ooit geregistreerd in de geschiedenis van Turkije – een vierde van de vogelpopulatie van het land – in slechts 14 uur tijd en allemaal binnen de stadsgrenzen van Kars. De Siberische gans, die op de rand van uitsterven staat, en een zeldzame soort is in Turkije, werd opnieuw gezien nabij het meer van Kuyucuk.

Ons plan voor volgend jaar is om het Sarikamis Forest National Park toe te voegen aan onze observatielijst en het Turkse record in Kars nog een keer te verbreken.”

Sabah