Een voormalig volgeling van Fethullah Gülen vertelde in een rechtbank dat leden van de Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ) een bezoek aan het Gülencomplex in Saylorsburg, Pennsylvania hebben vergeleken met de bedevaart naar Mekka.

Dr. Fatih Özlü, die werd gearresteerd tijdens anti-terreuroperaties, vertelde aan een rechtbank in de westelijke provincie Bolu dat sommige FETÖ-leden een bezoek aan Mekka en Pennsylvania gelijkstellen.

Özlü, die lid is van de Faculteit Geneeskunde, zei dat hij voor het eerst met FETÖ in aanraking kwam tijdens zijn stage in 2003 en bijeenkomsten bijwoonde tot 2014. De dokter zei dat hij bepaalde instructies had ontvangen van prof. Mehmet Yazıcı, die naar verluidt de cardioloog van Gülen is.

Ontsnappen uit de groep

“Toen ik de negatieve kritiek op [Mustafa Kemal] Atatürk en de huidige regering hoorde, besloot ik te ontsnappen uit de klauwen van de beweging. Ik vertelde Yazıcı dat ik niks te maken wou hebben met een strijd tussen moslims. “Ik zei dat ik weg wou en nooit meer naar Pennsylvania zou gaan”, zei hij. Hij reageerde hierop dat ik dan ook niet meer naar Mekka moest gaan, net alsof de twee vergelijkbaar waren”, voegde Özlü er aan toe.

Hoofd van FETO

Gülen, die aan het hoofd van FETÖ staat, woont sinds 1999 in de VS. Gedurende decennia was FETÖ in staat om de rechterlijke macht, politie, militaire en vele andere belangrijke staatsinstellingen in Turkije te infiltreren, om ondertussen een reusachtig media-imperium te creëren. Toen de regering hiertegen wou optreden, ondernamen de Gulenisten een poging tot staatsgreep op 15 juli 2016. Inmiddels heeft de VS herhaaldelijke verzoeken van Turkije om de uitlevering van Gülen genegeerd.

Hurriyet