Een Turkse ingenieur heeft een zelfrijdende auto ontworpen die een snelheidsrecord heeft verbroken in de Verenigde Staten. Hiermee is hij een van de leidende figuren geworden binnen de technologiesector.

Professor Kamran Türkoğlu heeft het algoritme geschreven voor een autonome auto die voor 100 procent op elektriciteit werkt en 256 kilometer per uur kan rijden.

“Ik wil een positieve bijdrage leveren aan de vooruitgang van autonome technologie. Tevens wil ik een van de mensen zijn die autonome auto´s in de wereld mee vormgeven. Mijn langetermijnplanning bestaat uit het afwerken van mijn missie hier en het oprichten van een startup in verband met artificiële intelligentie.

A.I. zal de volgende 40 tot 50 jaar domineren,” aldus Türkoğlu. De NIO EP9 autonome en elektrische superauto werd prominent nadat het enkele ronderecords verbrak op het Circuit of the Americas in Austin in Februari.

Voertuigen worden “leefbare ruimtes”

De man achter het record, Türkoğlu, leeft al 10 jaar in de V.S. Hij studeerde af bij de ruimte- en vliegtuigdepartementen van de Technische Universiteit van Istanbul (ITÜ). Zijn masterdiploma behaalde hij aan ITÜ met een werk over onbemande drones en autonome vliegcontrolesystemen. Vervolgens deed hij zijn doctoraat aan de Universiteit van Minnesota over “Controletheorie en Dynamische Systemen”.

Toen men vroeg naar zijn voorspelling in verband met autonome voertuigen, zei Türkoğlu dat voertuigen wereldwijd aan het evolueren zijn richting “leefbare ruimtes”.

“Slimmere en meer ergonomische voertuigen zullen erop gericht zijn de levens van mensen te vergemakkelijken. Ze zullen ook tijd teruggeven die mensen verliezen in het verkeer. Mijn voorspelling is dat we vanaf 2019-2020 autonome voertuigen zullen beginnen gebruiken. Elektrische voertuigen zullen de standaard van de sector worden in de komende jaren. We zullen dit duidelijker zien met de ontwikkelingen in batterij- en opslagtechnologieën,” aldus de professor.

Hurriyet