Een 27-jarige jongeman met het Syndroom van Down die werd aangehouden door Israëlische militairen, is naar Turkije gebracht om sociale en psychologische hulp te krijgen. Dit gebeurde op initiatief van het UDF, de Internationale Federatie voor het Downsyndroom. Het UDF heeft zijn hoofdkwartier in Turkije.

Arrestatie tijdens protesten tegen Trump

Mohamed al-Taweel werd gearresteerd door Israëlische veiligheidseenheden. Dit gebeurde tijdens protesten op 10 december in het dorp Al-Halil van de Westelijke Jordaanoever. De protesten vonden plaats naar aanleiding van de beslissing van Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Volgens Anadolu werden Taweel en zijn ouders zondagnacht naar Istanbul gebracht om sociale en psychologische steun te krijgen.

Er gingen foto´s viraal van de arrestatie van Taweel, waarop wereldwijd woedend werd gereageerd. De UDF veroordeelde het “onbeleefde gedrag” als een “belediging tegenover de mensheid” door Israël.

Training en werkgelegenheid voor Down-patiënten

UDF is een non-profit met 30 landen als lid. Hun doel is om professionele training en werkgelegenheid te voorzien voor mensen met het syndroom van Down.

De beslissing van de V.S. heeft een week lang protesten op gang gebracht en veroordelingen vanuit de hele wereld. In Palestina en Jeruzalem werden er 4 demonstranten gedood en meer dan 150 mensen gewond in gevechten met Israëlische veiligheidstroepen.

Sabah