Het Turkse Agentschap van Coöperatie- en Coördinatie (TIKA) heeft een kliniek ingehuldigd in de Noord-Afghaanse stad Balkh op maandag.

Vriendschappelijk en broederlijke band met Afghanistan

De Shadiyan Kliniek werd ingehuldigd in samenwerking met de Afghaanse Minister voor Gezondheid Ferozuddin Feroz, de Viceminister van Gezondheid Feda Mohammad Paykan, de TIKA-Coördinator Mazar-i Sharif Zeki Bulduk en andere Afghaanse hooggeplaatste ambtenaren.

Op het openingsevenement zei Feroz dat Turkije en Afghanistan een vriendschappelijke en broederlijke band hebben. Hij zei dat Turkije Afghanistan in de gezondheidssector gesteund heeft met de assistentie van TIKA. Daarvoor bedankte hij zich bij het Turkse volk en de Turkse overheid.

8 miljoen patiënten

De TIKA-Coördinator Mazar-i Sharif Zeki Bulduk zei dat de Turkse steun aan Afghanistan zal doorgaan.

“TIKA leidt 12 ziekenhuizen in de Afghaanse provincies Faryabm Jowzjan en Tahar. Daarmee werden al 8 miljoen patiënten behandeld,” zei hij.

Bulduk zei dat de kliniek een capaciteit van 100 patiënten per dag heeft.

TIKA werd opgericht in 1992. Het is een leidende instelling onder de bevoegdheid van de Turkse Premier. Ze is verantwoordelijk voor de implementatie van ontwikkelingsprojecten en -programma´s in meer dan 100 landen betreffende gezondheid, humanitaire programma´s, educatie en agricultuur.

Anadolu