Auto's rijden op een snelweg bij de Haliç-brug in Istanbul, Turkije, 28 april 2021. (AA-foto)

De regering is van plan de maximumsnelheid op snelwegen te verhogen van 120 kilometer per uur tot 140 kilometer per uur, zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die opmerkte dat de nieuwe maximumsnelheid in juli van kracht kan worden.

“Ik heb de zaak besproken met de minister van vervoer en infrastructuur. Ambtenaren van het ministerie zeiden dat de snelwegen van het land voldoen aan de normen voor hogere snelheidslimieten.”

“We zijn van plan om de werkzaamheden hiervoor in juli af te ronden,” zei Soylu in een interview met de particuliere omroep TGRT Haber op 5 mei.

Hij voegde eraan toe dat de eerste werkzaamheden voor hogere snelheidsbeperkingen al zijn begonnen op de Noord-Marmara-autosnelweg.

Wanneer de snelheidsbeperkingen zijn herzien, zullen automobilisten op snelwegen tot 154 km/uur mogen rijden, maar er zullen boetes worden opgelegd voor het overschrijden van de limiet, aldus de minister.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft al plannen goedgekeurd om de snelheidslimieten te verhogen, zei Soylu, en merkte op dat het ministerie van Binnenlandse Zaken gemachtigd is om de limieten met 20 procent te verhogen.

Soylu herinnerde eraan dat in 2015 7.530 mensen omkwamen bij verkeersongevallen, maar dat het aantal slachtoffers bij dergelijke ongevallen daalde tot 7.477 in 2017 en verder daalde tot 5.362 mensen vorig jaar.

Ongeveer 22 procent van degenen die omkwamen bij verkeersongevallen waren voetgangers, zei Soylu, eraan toevoegend dat het ministerie zich richt op het reguleren van het verkeer om voetgangers te beschermen.

In 2022 zijn al 99 voetgangers om het leven gekomen, en 47 van hen werden gedood omdat ze geen gebruik maakten van oversteekplaatsen, zei de minister.

Bron: Hürriyet