Woensdag werd een campagne op sociale media gestart om miljoenen Somaliërs te helpen die de dood in de ogen staren, door de aanhoudende hongersnood. Er werd geopperd dat Turkish Airlines vliegtuigen moet inzetten met humanitaire hulp te bieden.

De hashtag #TurkishAirlinesHelpSomalia trendde binnen uren en kreeg steun van vele bekendheden, waaronder Hollywood acteur Ben Stiller, die iedereen aanstuurde om zich in te zetten voor de 20 miljoen Somaliërs en de naburende landen die op de rand van een humanitaire ramp staan.

De bedenker van de campagne, Jerome Jarre, begon een video te delen waarop Ben Stiller reageerde. Hij deed dit door zijn volgers aan te sporen om de boodschap te verspreiden via Twitter, om zo bijstand te verlenen aan de mensen in Somalië.

“Jerome heeft het geniaal idee naar voren gebracht dat wij kunnen helpen door een vliegtuig vol voedsel en water te laden en richting Somalië te sturen. Nu onmiddellijk”, met de boodschap dat iedereen Turkisch Airlines zou moeten aansporen om één van haar vliegtuigen hiervoor in te zetten.

Sneeuwbaleffect

Stiller benadrukte dat de campagne genoeg media aandacht kan lokken om een sneeuwbaleffect te creëren, die ervoor zou zorgen dat mensen in actie schoten.

De president van de Turkse Halve Maan, Kerem Kınık, bedankte Stiller om de Oost-Afrikaanse crisis in beeld te brengen. De organisatie echter had al drie schepen en drie vrachtvliegtuigen klaar staan voor Somalië, Jemen en Zuid Soedan, in samenwerking met Turkisch Airlines.

Andere gebruikers van sociale media deelden een gelijkaardige video om Turkish Airlines te ondersteunen, de enigste commerciële vliegtuigmaatschappij die vluchten organiseert naar Somalië.

Volgens De VN, staat de wereld voor de grootste humanitaire crisis sinds haar oprichting in 1945. Er zijn momenteel 20 miljoen mensen die op de rand van uithongering staan. De VN heeft begroot dat 4 miljard euro nodig zal zijn tegen het einde van maart om de ramp in Oost-Afrika te voorkomen, echter is er nog maar 90 miljoen verzameld.

UNICEF waarschuwt dat er 1.4 miljoen kinderlevens op het spel staan in de regio. Turkije is de tweede grootste donor in de humanitaire crisis van Somalië en heeft al 120 miljoen euro gedoneerd.

Sabah