President Recep Tayyip Erdoğan beschuldigde Duitsland donderdag over de oneerlijke behandeling van de Turken, alsmede het herbergen van de PKK-terroristen.

Erdoğan sprak in de noordwestelijke Turkse provincie van Sakarya en zei: ”Turkije heeft 4.500 dossiers overhandigd van vermoedelijke PKK-terroristen die in Duitsland wonen, maar er wordt niets gedaan van Duitse kant. Ze vragen aan mij naar de arrestatie van journalist Deniz Yücel in februari. Ze verborgen een spion in hun diplomatieke woonplaats en dan durven ze mij te vragen om hem te bevrijden. In Turkije is de gerechtelijke procedure volledig vrij en niet afhankelijk van mijn wil. Ze moeten begrijpen dat ze dat niet kunnen nemen uit de Turkse justitie.

Duitse staatsburger

“Hij verscheen voor de rechtbank en is gearresteerd. Ze zeggen dat hij een Duitse staatsburger is. Wie kan het wat schelen? Als je aan illegale spionage doet, moet je ook de prijs betalen.” In de afgelopen weken zijn de relaties tussen Duitsland en Turkije redelijk gespannen omwille van het verbod op Turkse ministers die het land niet in mogen om campagne te voeren over de Turkse referendum op 16 april.

Rutte won de verkiezingen, maar verloor van Turkije

Erdogan bekritiseerde Nederlandse premier Mark Rutte, na de schandalige behandeling van de Turkse minister van Gezin en Sociale Zaken Fatma Betül Sayan Kaya afgelopen zaterdag in Nederland.

“Rutte, u heeft misschien de verkiezingen in uw land gewonnen, maar de vriendschap van Turkije heeft u verloren.
Eigenlijk heb je verloren, Rutte. En dan kan je nog zeggen dat je eventueel een diner met onze premier Yildirim kan hebben. Er kan geen diner plaatsvinden met een minister-president, niet met u, niet na wat er gebeurd is”, zei Erdogan, verwijzend naar de deportatie van minister Kaya in Rotterdam.

Sabah