Turkije zal rechtshulp bieden aan Turkse burgers die in Frankrijk en België wonen nadat het Europees Hof van Justitie (HvJ) besliste dat Europese bedrijven werknemers mogen verbieden religieuze of politieke symbolen te dragen, waaronder de islamitische hoofddoek.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Justitie beslisten om de Turkse burgers in het buitenland te informeren over het besluit, en hen hiermee te beloven dat ze hun van rechtshulp zullen voorzien indien nodig.

Gratis advocaat

Een advocaat zal gratis toegewezen worden als een persoon ontslagen wordt wegens het dragen van een hoofddoek, vertelde bronnen van het Ministerie van Justitie aan het dagblad Hürriyet. Ze voegden toe dat de burger in kwestie zal kunnen genieten van rechtshulp via de Turkse consulaten in zulke gevallen.

Turkije levert rechtshulp in coördinatie met de ambassades en Consulaten-Generaal voor burgers die in het buitenland wonen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Geen directe discriminatie

 

Het HvJ besliste op 14 maart dat het geen “directe discriminatie” uitmaakt als een bedrijf een interne regelgeving heeft die het dragen van “elk politiek, filosofisch of religieus teken” verbiedt.

Het Hof dat in Luxemburg gevestigd is was de zaak aan het behandelen van een moslima die ontslaan werd door het beveiligingsbedrijf G4S in België nadat ze aandrong op het dragen van een hoofddoek.

“Een schande”

 

Minister van Justitie Bekir Bozdağ noemde het besluit van het Hof een schande. “Het HvJ heeft een besluit genomen dat alle mensenrechtenovereenkomsten, waarden van de EU en het internationaal recht schendt. Het zou evident moeten zijn dat een verbod op hoofddoeken door een interne regelgeving een duidelijke schending is van mensenrechten, vrijheid van godsdienst en geweten, en het recht op werk,” schreef Bozdağ op zijn Twitter-account op 15 maart.

Buitengewoon arrest

“Dit buitengewoon arrest van het HvJ is de vernietiging van de vrijheid van godsdienst en geweten, mensenrechten en de waarden van de EU. Sommige mensen zouden de ziektes van het extremisme kunnen oplopen zoals racisme, discriminatie, Islamofobie en xenofobie, en er zou voor hun een remedie kunnen zijn. Het Hof dat verantwoordelijk is voor het realiseren van rechtvaardigheid en rechten zou dat moeten doen ongeacht de omstandigheden van hen die de ziektes hebben opgelopen.”

Bozdağ zei dat mensen niet gedwongen zouden mogen worden om te kiezen tussen hun geloof en hun werk, en voegde toe dat de voormelde praktijk “primitief en onderdrukkend is en een afslachting van de wet en de mensenrechten.”

de ziekte van extremisme

“Het is duidelijk dat de Belgische rechtbank en het HvJ de ziekte van het extremisme hebben opgelopen, en afstand hebben gedaan van mensenrechten, en vast zitten in de primitiviteit. Ze hebben de opkomende ziekte van het extremisme in Europa opgelopen en hebben de rechten en rechtvaardigheid opgegeven. Het is een schande.”

Hürriyet