Foto: Google

Doordat het bekende online spel League of Legends aan populariteit wint in Turkije, heeft de Turkse voedselgigant Ülker aangekondigd dat het de Turkse “Championship League” zal sponsoren.

Vorig jaar heeft Ülker zichzelf geïntroduceerd in de e-sports wereld door een League of Legends team te ondersteunen maar dit jaar zal het zijn activiteiten in deze sector uitbreiden door de sponsor te worden van de eerste professionele eSports league van Turkije. Alle spelers zullen het Ülker logo op hun uniform dragen.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Riot Games, de officiële organisator van “League of Legends Turkije” en de onderverkoopleider van Ülker voor Turkije, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië Başak Karaca, legde deze laatste uit dat ze hun activiteiten op het vlak van e-sports zijn gestart met een campagne met als doelpubliek jongvolwassenen. Ze zei dat ze de eerste waren in het maken van een tv-reclame op het vlak van e-sports, en dat gedurende de eerste zes maanden van hun nieuw geopende Youtube-kanaal ze erin geslaagd waren een publiek op te bouwen van meer dan 110.000 abonnees.

Miljoenen e-sports fans

League of Legends is een virtueel strategiespel en valt onder de categorie van e-sports. Bora Koçyiğit, de directeur van Riot Games Turkije, verklaarde dat het spel zich op zeer korte tijd had verspreid over verschillende delen van de wereld, met professionele leagues die opgestart werden in Amerika, Europa, Korea, China en Zuidoost-Azië. Hij zei dat League of Legends momenteel gevolgd wordt door miljoenen e-sports fans en dat de situatie in Turkije zich op dezelfde manier ontwikkelt. De Turkse finales van 2014, 2015 en 2016 werden georganiseerd in de Ülker Sports Arena in Istanboel, en lokte een publiek van meer dan 12.000 toeschouwers.

Beşiktaş, Galatasaray en Fenerbahçe

Door het ontstaan van de Championship League, de eerste professionele e-sports league van Turkije, zullen alle professionele spelers geaccrediteerd worden door de Turkse minister voor Jeugd en Sport, legde Koçyiğit uit. Hij voegde ook toe dat grote Turkse clubs zoals Beşiktaş, Galatasaray en Fenerbahçe eveneens hun eigen e-sports teams hebben opgericht. Ook Karşıyaka, de club uit Izmir, heeft zijn eigen e-sports divisie opgericht in januari 2017.

League of Legends wordt gespeeld door meer dan 100 miljoen spelers wereldwijd, en heeft ongeveer drie miljoen actieve spelers in Turkije binnen de leeftijdscategorie van 14 tot 28. Er zouden naar het schijnt 30 miljoen spelers van online games zijn in Turkije alleen en de marktwaarde wordt verwacht te stijgen tot 500 miljoen dollar.

Sabah